Yuula Benivolski, rođena 1980. godine, jevrejska je umjetnica i filmska rediteljica provela djetinjstvo na okupiranim teritorijama u blizini Libana, svjedočivši Zaljevskom ratu i dva palestinska ustanka, prije nego što je emigrirala u Kanadu.

U videu koji je podijelila na društvenim mrežama, ona je pokazala svoju vojnu knjižicu rekavši da se odbila da služi vojsku, a onda je pokayala i pasoš Izraela te potvrdila da se podnijela zahtjev da se odriče izraelskog državljanstva.

Kaže da odluka nije jednostavna i da je dugo razmišljala o njoj:

“Napustila sam Izrael prije 23 godine i od tada živim u Kanadi. Odluka nije bila jednostavna i razmišljala sam dugo, taćniej od kada sam saznala za pravu historiju mjesta gdje sam odrasla, historiju koja se nije učila u školi ..to je proces koji je trajao skoro dvije decenije.

I da, uradila sam to zbog strašne izraelske agresije na Gazu. I da, ovo nije prvi put da Izrael bombarduje Gazu. zašto sad? Zato što je broj žrtava dostigao strahovite razmjere. Iako smo u pauzi, ili kako god to nazovete,čini se da se neće brzo završiti.” rekla je.

@aljazeeraenglish #Toronto-based #Jewish filmmaker Yuula Benivolski says she is renouncing her #Israeli citizenship because of the war on #Gaza. Here’s what she had to say. #jew #gazastrip #news #israel ♬ original sound – Al Jazeera English