Izraelska banka Leumi odlučila je da zamrzne bankovni račun Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama (UNRWA), strahujući da će Hamas imati koristi od sredstava na računu te organizacije, kako je tvrdila.

Banka je ovu odluku objavila u pismu koje je poslala agenciji, ukazujući da postoji stvarna sumnja da se sredstva agencije koriste u “terorističke svrhe protiv Izraela”.

UNRWA ima aktivan bankovni račun u banci, koja je nedavno poslala upozorenje agenciji da postoji zabrinutost da se transakcije na računu odvijaju suprotno zakonu koji zabranjuje transfer sredstava terorističkim organizacijama.

Banka je navela da je nedavno primijetila brojne neobične transakcije na UNRWA računu, te je stoga odlučila da ih odmah blokira.

UNRWA je prethodno od Izraela primila informacije o navodnoj umiješanosti nekih svojih zaposlenika u napad na Hamas 7. oktobra i odlučila ih otpustiti. Broj ovih zaposlenih i stepen njihove uključenosti u napad nije prijavljen. Generalni komesar UNRWA Philippe Lazzarini rekao je da će zaposleni u agenciji za koje se sumnja da su umiješani u napad na Izrael biti predmet suđenja ako se dokaže njihova umiješanost.

Međutim, Finska, Velika Britanija, Italija, Australija, Kanada, Njemačka, Rumunija i niz drugih zemalja već su najavile prestanak finansiranja UNRWA. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je zemlje da ne dozvole da se situacija razvija dok agencija ne prestane s radom.