Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obavijestio je članove svoje vlade u nedjelju da Izrael i Sjedinjene Države pokušavaju formulirati sporazume za rješavanje onoga što je nazvao tunelima na granici između Pojasa Gaze i Sinaja. Jedno od rješenja koje se razmatra jest da Amerikanci financiraju izgradnju podzemnog zida duž filadelfijske osi koja razdvaja Pojas Gaze i Egipat.

Jedna ideja, prema Yedioth Ahronoth, koja se testira u dijalogu između zemalja je američko financiranje izgradnje podzemnog zida, sličnog zidu između Gaze i Izraela.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana Netanyahu je više puta naglasio važnost izraelske kontrole nad osovinom. Zadnji put je to rekao na sinoćnjoj konferenciji za novinare: “Os Philadelphia mora biti u našim rukama i mora biti zatvorena. Jasno je da bilo koji drugi aranžman neće osigurati ono što želimo.”

Izraelske izjave o nužnosti kontrole filadelfijske osovine izazivaju ljutite reakcije Egipćana.

Egipatski zastupnik Mustafa Bakri tvitao je jutros, rekavši: “Kada Netanyahu kaže da područje filadelfijske osovine na egipatskoj granici mora biti pod izraelskom kontrolom, to je očigledan napad na mirovni sporazum između dviju zemalja. Ne približavajte se egipatskoj granici. To je crvena linija, a čini se da ne znate kapacitet naše vojske.” “I njegovu snagu.”

Filadelfijski koridor, koji odvaja Egipat od Pojasa Gaze, proteže se 14 kilometara od Sredozemnog mora na zapadu do prijelaza Kerem Shalom na istoku.