Izrael ocjenjuje da protest Katara nakon kritika izraelskog premijera Netanyahua na račun Dohe nije utjecao na šanse za postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika.

Ali izraelski politički izvor je za list “Israel Today” rekao: Prepreka dogovoru je Hamasov zahtjev, koji je prenijet Izraelu, koji uključuje pokret koji ostaje pod kontrolom Gaze sljedećeg dana, uz garancije da neće biti meta.

Uprkos izdašnoj izraelskoj ponudi koja je posrednicima predstavljena prije 15 dana, rukovodstvo Hamasa nastavlja jačati svoje zahtjeve uključujući i okončanje rata drugim dogovorom, tvrdi list.

U Izraelu i dalje govore da je to crvena linija. Zvaničnici upoznati s razgovorima rekli su da bi bili spremni razgovarati o pitanju okončanja rata ako bi to dovelo do sporazuma, ali ne bi pristali na konačni sporazum o ostanku Hamasa na vlasti.

Katar je jučer osudio Netanyahua nakon snimaka na kojima se čuje kako premijer kritizira stav Dohe i da ne vrši pritisak na Hamas. Portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova Majid Al-Ansari rekao je da su to “neodgovorne izjave” i optužio Netanyahua da njegove riječi “uništavaju šanse za postizanje sporazuma. Netanyahu šteti posredničkim naporima za svoju političku korist”.