Izraelska obavještajna mreža koju je turska policija nedavno otkrila prikupljala je informacije o palestinskim državljanima i drugima povezanim s Hamasom,prema nekoliko izvora koji su procurili u turskim medijima.
Turski obavještajni i policijski službenici  priveli su prošle sedmice 34 osumnjičena u različitim provincijama, a sud je u petak naložio službeno hapšenje 15 osumnjičenih.
Svjedočenja  osumnjičenih policiji otkrila su da su špijuni tjerani da obavljaju niz zadataka, uključujući prikupljanje ličnih podataka Palestinaca, fotografija prodavnica povezanih s njima i informacija o stambenim kompleksima u kojima se vjeruje da borave.
Informacije sugeriraju da  su doušnici  prenijeli obavještajne podatke tek nakon Hamasovih napada 7. oktobra, koji su pokrenuli tekuću agresiju na Gazu.
Vjeruje se da je jedan osumnjičeni, koji je još uvijek na slobodi i pod kodnim imenom MZ, bivši tjelohranitelj političkog lidera Hamasa Khalida Meshaala. Optužen je da je radio sa izraelskim obavještajnim zvaničnicima i prenosio neutvrđene informacije. 

Policija navodi da su navedene informacije koje su prikupili osumnjičeni poslane izraelskom odjeljenju pod nazivom “Online operativni centar Izraelske obavještajne službe”.
Turski zvaničnici kažu da su i Mossad i izraelska domaća obavještajna agencija Shin Bet vodili operacije u njihovoj zemlji, ali nije jasno koja agencija kontrolira centar. 
Ono što se zna je da su mreže bile velike i da su prikupile značajne informacije o palestinskoj zajednici Turske.

Jedan osumnjičeni kodnog imena HMA radio je u istanbulskoj direkciji za zdravstvo Fatih kao službenik za podršku zajednici zbog svog znanja arapskog jezika, a posebno je imao zadatak da prikuplja informacije o ranjenim osobama i osobama sa nižim primanjima koji su stigli iz Palestine.
Policija optužuje HMA da je iskoristio svoju poziciju u zdravstvenom sistemu i prodavao informacije izraelskim obavještajnim zvaničnicima. 
Policijski izvještaj kaže da je na svojim uređajima imao instaliran softver za šifriranje pod nazivom “Truecyrpt” kako bi zaštitio određene datoteke. Program nije razvijen niti podržan od 2014. godine, ali je efikasan besplatni alat koji omogućava korisnicima da lokalno šifriraju datoteke na svom računalu prije nego što ih pošalju drugom korisniku putem interneta. 

Drugi osumnjičeni, Sirijac kodnog imena HH, snimio je fotografije eksterijera stanova u kojima se vjeruje da žive Palestinci.
Policija je saopštila da su fotografije postavljene na Google mape, a zatim prosleđene izraelskim rukovaocima.
HH je navodno 14. decembra plaćeno 12.400 turskih lira (414 dolara) za pružanje slika. 
Libanonski državljanin MB optužen je za špijuniranje Međunarodnog udruženja mladih za snagu volje, organizacije koja podiže svijest o palestinskoj nevolji.
Član osoblja u organizaciji, MB je navodno podijelio lične podatke oko 20 do 25 osoba povezanih sa njegovim poslodavcem za 500 dolara. Turska policija navodi da je MB izraelskom centru poslao relevantne informacije.
Turski državljanin, kodnog imena KA, radio je u obrazovnoj fondaciji u Istanbulu, koja je imala za cilj da pruži stipendije Palestincima.
Ostale nacionalnosti uključuju državljane Kenije, za koje se vjeruje da su prenijeli uplate navodnim špijunima.
Turske vlasti vjeruju da je još 12 osumnjičenih i dalje na slobodi i da su vjerovatno napustili zemlju.
Decembarski obračun je četvrta turska kontraobavještajna operacija protiv mreže doušnika i operativaca povezanih s izraelskim obavještajnim službama od 2021. Turski obavještajni zvaničnici kažu da postoje dvije grupe ljudi s kojima Izraelci rade – neki dobijaju rutinske zadatke, dok su drugi operativno uključeni .