𝐈𝐧𝐢𝐜𝐢𝐣𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚 𝐳𝐚 𝐬𝐥𝐨𝐛𝐨𝐝𝐧𝐮 𝐏𝐚𝐥𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚 na 𝐧𝐨𝐯𝐨 𝐨𝐤𝐮𝐩𝐥𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 koje će se održati na Svjetski dan izbjeglica, 𝟐𝟎. 𝐥𝐢𝐩𝐧𝐣𝐚, 𝐮 𝟏𝟖 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐧𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐭𝐫𝐠𝐮 𝐮 𝐙𝐚𝐠𝐫𝐞𝐛𝐮.
𝐅𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐨𝐤𝐮𝐩𝐥𝐣𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐣𝐞 “𝐝𝐢𝐞-𝐢𝐧” odnosno protestna akcija u kojoj sudionici i sudionice leže na podu i tako predstavljaju ubijene u Gazi i odaju im počast. Dosad je ubijeno skoro 40.000 ljudi, među kojima je preko 15.000 djece.
🔻🔻 Građani i građanke se pozivaju da dođu 𝐨𝐝𝐣𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢 𝐮 𝐜𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨, simbolizirajući na taj način krv koja je na rukama Europske unije i svih članica koje i dalje prodaju oružje Državi Izrael i koje ne žele prekinute diplomatske i trgovinske odnose s njom. Među te države spada i Republika Hrvatska. Prosvjed će imati komemorativan ton, no s konkretnim zahtjevima prema donositeljima odluka.
S tim u vezi, prosvjedom pozivamo europske vlade da svojim glasom u UN-u i Europskom vijeću odmah zaustave genocid u Gazi i prekinu opskrbljivati Izrael oružjem i vojnom opremom. Hrvatska i ostale države članice EU-a moraju konačno ispoštovati Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida i prestati biti supočiniteljice u genocidu. Bez obzira na novu Rezoluciju o prekidu vatre Vijeća sigurnosti UN-a, izraelska vojska nastavlja ubijati ljude u Gazi.
Pozivamo Vijeće Europske unije tj. Vijeće ministara da donese sankcije protiv Države Izrael, poput embarga na prodaju oružja. Dodatno, još je u ožujku Međunarodna federacija za ljudska prava i 195 organizacija civilnog društva pozvalo donositelje odluka Europske unije da suspendiraju Sporazum o pridruživanju između EU i Izraela [https://tinyurl.com/bjfn4pcp ]. Taj dokument ima za cilj osigurati pravni i institucionalni okvir za političku i gospodarsku suradnju između EU-a i Izraela. Inicijativa pozdravlja i podržava ovaj zahtjev.
🕠 𝐏𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐯𝐚𝐬 𝐝𝐚 𝐧𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐬𝐤𝐢 𝐭𝐫𝐠 dođete 𝐦𝐚𝐥𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐞 𝟏𝟖 𝐬𝐚𝐭𝐢 kako bismo svi kolektivno započeli “die-in”. Ukoliko iz nekog razloga ne možete ležati na podu, svejedno ste dobrodošle i dobrodošli na prosvjed te da sudjelujte na svoj način. Najvažnija je prisutnost i poruka kako smo i dalje tu i da nećemo zaboraviti ljude u Gazi i cijeloj Palestini. Primirje je samo početak; trajan mir i sloboda ljudi Palestine je krajnji cilj.
Prosvjed organiziramo simbolički na Svjetski dan izbjeglica. Prema UNRWA, u svijetu ima sedam milijuna palestinskih izbjeglica. Rezolucijom 194 im je potvrđeno pravo da se vrate u Palestinu i da dobiju nadoknadu za gubitak ili uništavanje njihove imovine, što Država Izrael aktivno ignorira.