Ženeva – Euro-mediteranski Monitor za ljudska prava osudio je hapšenje palestinske novinarke Guevare Al-Budairi, dopisnice Al-Jazeere od strane izraelske policije i poziva na njezino hitno puštanje.

U saopštnju za medije Euro-Med Monitor je izrazio žaljenje zbog nasilnog ponašanja izraelske policije prema novinarki tokom izvještavanja o sukobima u naselju Sheikh Jarrah u okupiranom istočnom Jeruzalemu i uništavanja kamere koju je koristila ekipa Al-Jazeere.

Al-Budairi je pratila demonstracije solidarnosti sa stanovnicima naselja Sheikh Jarrah na 54. godišnjicu dana Naksa kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu, Istočni Jeruzalem, pojas Gaze, Golan i Sinaj.

Očevici su izjavili da je novinarka Al-Budairi zadržan u izraelskoj policijskoj stanici u ulici Salah El-Din u Jeruzalemu nakon što su joj stavljene lisicete je nasilno odvedena.

Dodali su da je policija od novinara zatražila njezinu osobnu kartu, a ona im je rekla da se nalazi u automobilu, ali dok je išla po nju, brzo su joj stavili lisice i odveli je u policijski automobil.

Euro-Med Monitor zabrinut je zbog sistematskih napada na medijske ekipe na palestinskoj teritoriji, posebno nakon nedavnog razaranja stambenih zgrada u Gazi, u kojima su bile smještene desetine medijskih ureda. Stambeni toranj al-Jalaa bio je među ciljevima i uključivao je glavno sjedište Al-Jazeere u pojasu Gaze te je uništen 15. maja.

Prije tri dana izraelska policija pustila je dvojicu palestinskih novinara iz Jeruzalema Wahbija Makkiya i Zinu Halawani. Za njihovo uslovno puštanje bilo je potrebno pet dana kućnog pritvora, deportacija iz naselja Sheikh Jarrah na mjesec dana i plaćanje kazne od oko 600 dolara.

Novinari Zeina Al-Halawani i njen kolega Wahbi Makkiya privedeni su 28. maja dok su pratili događaje u naselju Sheikh Jarrah-a. Tokom hapšenja pretučeni su i ostavljeni da pate od različitih modrica.

U to je vrijeme napad izraelske policije izazvao je krvarenje na glavi novinara Wahbija Makkiye, dok je njegova kolegica Zeina Al-Halawani zadobila višestruke povrede, a uništena joj je i oprema.

Izraelsko pravosuđe je 21. maja produžilo administrativni pritvor snimatelju TV Al-Ghad, Hazemu Naseru, za 11 dana. Novinar je uhapšen 12. maja nakon što je prošao izraelski kontrolni punkt na ulazu u Tulkarm na Zapadnoj obali nakon povratka iz izvještavanja o sukobima izraelske vojske i palestinske omladine.

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava rekao je da su napadi na palestinske novinare dok obavljaju svoj posao sustavna izraelska politika i sramotno ponašanje usred odsustva međunarodnih mjera odgovornosti za odvraćanje od ovih kršenja. Prema izvještajima Reportera bez granica, izraelske vlasti privele su najmanje 13 palestinskih novinara, od kojih većina služi administrativni pritvor.

Euro-Med Monitor pozvao je izraelske vlasti da odmah puste Al-Budairi i sve ostale privedene novinare. Euro-Med također je pozvao izraelsku vladu da prestane napadati palestinske novinare i ometati njihov rad.

Grupa za ljudska prava upozorila je da nastavak takvih kršenja novinarskih prava krši osnovna prava sadržana u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima. Administrativni pritvor je takođe značajno kršenje prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji, koja je novinarima dala pravo da izvještavaju o oružanim sukobima. Ovi zakoni novinare smatraju civilima koji ne smiju biti napadnuti ili meta ako ne učestvuju u neprijateljstvima.

Euro-Med Monitor upozorio je da će izraelske vlasti biti podložne zakonskoj odgovornosti pred Ujedinjenim nacijama i njihovim tijelima ako nastave svoju agresivnu politiku prema novinarima. Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda prepoznalo je da novinari koji obavljaju misije u ratnim zonama služe javnom interesu skrećući pažnju međunarodne zajednice na kršenja u oružanim sukobima i pružajući činjenice. Međunarodna zajednica je dužna zaštititi i osigurati novinare i izreći međunarodne sankcije prekršiteljima njihove sigurnosti.

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava naglasio je da novinari na palestinskim teritorijama samo rade svoj posao i da ih izraelske vlasti ne bi trebale tretirati kao počinitelje. I na kraju, Euro-Med Monitor poziva na ozbiljnu akciju relevantnih međunarodnih organizacija Ujedinjenih nacija kako bi se zaustavili napadi Izraela.