Hebrejski izvori navode da je napad u ponedjeljak bio “najteži” za izraelsku okupacionu vojsku od početka agresije na pojas Gaze, prošlog 7. oktobra.

Izvori su rekli da je “9 oficira i vojnika poginulo, a drugi su povrijeđeni u dva odvojena napada tokom bitaka u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata.”

Ona je dodala: “Jedan od dva napada bila je eksplozija municije u kamionu, koja je dovela do smrti i ranjavanja vojnika, dok je drugi rezultat bombardovanja zgrade u kojoj su bili vojnici u južnom pojasu Gaze.”

Zauzvrat, izraelski Kanal 12 je rekao: “Stav Bisha, narednik u brigadi Givati, umro je od srčanog udara nakon što su vojnici pod njegovom komandom ubijeni u Pojasu Gaze.”

Kanal je citirao one bliske izraelskom naredniku koji su rekli da je “njegova smrt rezultat njegove nesposobnosti da podnese ono što je vidio u Gazi”.

Brigade Al-Kasam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), saopćile su da su “spriječile pokušaj Izraela da oslobode neprijateljskog zarobljenika u logoru Bureij (centar) nakon što su se specijalne snage infiltrirale na mjesto gdje su neprijatelji vjerovali da postoji je unutra bio zatvorenik. Snage su bile suočene, njihova misija je osujećena, a u sukobu s njima njeni pripadnici su mrtvi i ranjeni.” Neke od stvari specijalnih snaga su zaplijenjene.”

U drugom saopćenju, Al-Qasam je rekao da su “njeni borci gađali izraelske specijalne snage unutar kuće protupješadijskim granatom, ubijajući i ranivši njene pripadnike u blizini područja stanice u gradu Khan Yunis, južno od pojasa Gaze.”

Brigade su dodale da su njeni mudžahedini uspjeli detonirati protivpješadijski uređaj (Grom) u izraelskim snagama i sukobiti se s preostalim pripadnicima mitraljezom unutar škole u blizini stanice u Khan Yunisu, potvrđujući da su spasilačke ekipe izašle na lice mjesta za evakuaciju mrtvih i povrijeđenih.

Prema posljednjim podacima koje je objavila okupaciona vojska, danas, u ponedjeljak, broj ranjenih među njenim vojnicima i oficirima popeo se na 1.042 od početka kopnene agresije na Gazu 27. oktobra, od kojih je 228 teško ranjeno, dok je ukupan broj je dostigao 2.438 ranjenih od izbijanja rata 7. istog mjeseca.

Broj poginulih izraelskih vojnika i oficira dostigao je 510 od početka rata, uključujući oko 180 od početka kopnenog napada.

Od operacije Al-Aksa poplava 7. oktobra, izraelska vojska vodi razorni rat u pojasu Gaze, u kojem je, prema podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze, do ponedjeljka ostalo 23,84 mučenika i 58,926 ranjenih. Strip, a većina šehida i ranjenika bili su žene i djeca.