Hebrejske novine Yedioth Ahronoth objavile su u četvrtak da pokret Hamas inzistira da nadolazeći sporazum o razmjeni zarobljenika s Izraelom uključi 3 istaknuta palestinska čelnika.

List je istaknuo da “Hamas” inzistira na tome da “dogovor uključuje člana Centralnog komiteta Fataha Marwana Sl Barghoutija, glavnog tajnika Narodnog fronta za oslobođenje Palestine Ahmeda Saadata i vođu pokreta Hamas Abdullaha Barghoutija. “

Palestinska ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je Marwan Sl Barghouti (64 godine) najpopularniji Palestinac među vođama Fataha na čelu palestinskih vlasti, nakon predsjednika Mahmouda Abbasa, koji je u pritvoru od 2002. i osuđen na 5 doživotnih kazni i 40 godina zatvora .

Novine smatraju da je oslobađanje Marwana Barghoutija “sposobno promijeniti lice palestinskih vlasti”.

U međuvremenu, vođa Hamasa Abdullah Barghouti služi kaznu od 67 doživotnih zatvora, kaznu bez presedana u povijesti izraelskih sudova.

Što se tiče Ahmeda Saadata, njega je “Izrael” uhitio u prosincu 2008., osudio na 30 godina zatvora i optužio ga za umiješanost u ubojstvo bivšeg izraelskog ministra Rehavama Ze’evija 2001. godine.

“Izrael” je 2011. odbio uključiti tri palestinska čelnika u dogovor o razmjeni, koji je uključivao razmjenu vojnika Gilada Shalita za više od tisuću palestinskih zarobljenika.