Palestinski pokret otpora Hamas osudio je tvrdnje američkog državnog sekretara Antonyja Blickena da se pripadnici Hamasa kriju iza civila u Pojasu Gaze, rekavši da su tvrdnje pokušaj da se opravdaju zločini Izraela.

Pokret palestinskog otpora izjavio je to u srijedu, dan nakon što je Blinken ponovio nepokolebljivu podršku Washingtona agresiji izraelskog režima na Gazu.

Hamas je rekao da su Blinkenove izjave “jadni pokušaji” da opere ruke okupatorskom režimu od krvi naroda u Gazi, dodajući da odražavaju stepen umiješanosti SAD-a u ove zločine i široko rasprostranjena kršenja svih međunarodnih zakona koje su počinili pripadnici Izraelske vojske na blokiranoj teritoriji.

Pokret  Otpora je ponovio da “odbacujemo zablude i obmanjujuću priču na kojoj američki državni sekretar Anthony Blinken i dalje insistira, 96 dana nakon varvarske cionističke agresije na palestinske civile, koja se nastavlja uz punu podršku administracije predsjednika Bidena.”

Govoreći na konferenciji za novinare u utorak, Blinken je rekao da su SAD nastavile da stoje uz Izrael u njegovoj misiji da “osiguraju da se 7. oktobar više nikada ne ponovi”

Dalje je rekao da “suočavanje s neprijateljem koji se krije među civilima – koji se pucaju iz škola, iz bolnica – ovo čini nevjerovatnim izazovom”.

Blinken je dalje napomenuo da je rat “mogao završiti 8. oktobra” da je Hamas dao svoje oružje i oslobodio izraelske zarobljenike.

Američki diplomata je također izjavio da je nedavna optužba Južne Afrike za genocid protiv Izraela “nezaslužna”. Međutim, rekao je, dnevni broj civila u Gazi, posebno djece, je prevelik.

Blinken je također rekao da su SAD fokusirane na vraćanje preostalih izraelskih zarobljenika kući, rješavanje humanitarne krize u Gazi, izbjegavanje daljih gubitaka civila i sprječavanje širenja sukoba u regiji.

Izraelski režim je vodio rat na Gazi 7. oktobra nakon što je Hamas izveo iznenađujuću operaciju Potop l-Aksa protiv okupacionog entiteta kao odgovor na zločine izraelskog režima nad Palestincima.

Od početka agresije Izrael je ubio više od 23.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece. Gotovo 59.000 Palestinaca je također ranjeno.

Režim u Tel Avivu uveo je “potpunu opsadu” Gaze, prekinuvši gorivo, struju, hranu i vodu za više od dva miliona Palestinaca koji tamo žive.