Hebrejski list Haaretz kritizirao je okupacionog premijera Benjamina Netanyahua, opisujući ga uoči 100-dnevnog rata u pojasu Gaze kao “gospodara višestrukog neuspjeha”, ukazujući na njegov neuspjeh na nivou sigurnosti , diplomatiju i ekonomiju.

List navodi: “Nakon ovih dugih dana borbe, prioritet vlade mora biti povratak izraelskih zarobljenika iz Gaze, čak i na račun prekida vatre, oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika ili svrgavanje Hamasa”, navodi se u novinama. svoju tvrdnju.

U kontekstu deklariranih izraelskih ciljeva rata protiv Gaze, Haaretz je naglasio da se „izraelska vojska zadržava u Gazi, a zamjena terminologije u medijima ne mijenja ovu realnost, u razgovoru o zamjeni termina potkopavanje Hamasa terminom demilitarizacija pojas Gaze.”

List je stagnaciju okupacione vojske u Gazi pripisao učinku načelnika Generalštaba i njegovih podređenih, “zaglavljenih između kliješta političkog nivoa sa slabim sposobnostima i sve manje međunarodne kreditne linije”, ističući da je u inostranstvu “koalicija banda” tretira se drugačije nego u “Izraelu”.

Ona je naglasila da se ciljevi rata ne mogu u potpunosti ostvariti, “u nedostatku unutrašnjeg javnog kredita i međunarodnog diplomatskog kredita, pod nesposobnom vladom i njenim neuspjelim, prevarantskim predsjednikom”.

List je također potvrdio da je uoči 100 dana vojni horizont još uvijek zamagljen, ali i politički, ukazujući na pravilo u ratovima: “Kada počne stagnacija, očaj se povećava”.

Od prošlog 7. oktobra, izraelska okupaciona vojska vodi razorni rat na Gazi koji je do petka ostavio “23.708 mučenika i 60.050 ranjenih, većinom djece i žena, masovno uništavanje infrastrukture i humanitarnu katastrofu bez presedana”, navodi se u saopštenju. vlastima Pojasa Gaze i Ujedinjenim nacijama.