Iranski predsjednik Ibrahim Raisi izjavio je da je pitanje Palestine danas postalo prvo pitanje za cijelo čovječanstvo, te upozorio na klađenje na mirovno rješenje s Izraelom, koji je optužio da se ne pridržava njegovih sporazuma.

Ovo je došlo u govoru koji je Raisi održao danas, u nedjelju, na konferenciji Međunarodne akademije za zbližavanje sekti pod nazivom “Međunarodna poplava Al-Aksa i buđenje ljudske savjesti”.

Raisi je rekao da se pitanje Palestine danas transformisalo iz prvog pitanja islamskog svijeta u prvo pitanje čovječanstva, te da su “svi slobodni ljudi svijeta shvatili ugnjetavanje palestinskog naroda”.

Nastavio je: “Postoje dvije tačke gledišta o pitanju Palestine, od kojih je jedna ideja otpora i nepokolebljivosti, a druga je pokornost pred ovom nepravdom. Palestinski narod je uvijek težio da bude u lice nepravde. Proces normalizacije nije i neće uspjeti, i „Kemp Dejvid“, „Šarm el Šeik“ i „Oslo.“ „na primer“.

Raisi je smatrao da je “razlog zašto sporazumi i proces nagodbe nisu mogli ništa unaprijediti taj što druga strana nije i nije poštovala svoje sporazume i sporazume. Cionistički entitet nije poštovao nijednu od međunarodnih rezolucija”, i dodao: “Današnji pobjednik na terenu je Palestina, a gubitnici su cionistički entitet i njegovi saveznici.”

Raisi je smatrao da “trend nepravde ne razumije logiku dijaloga i pregovora, a jedina logika protiv njega je snaga, nepokolebljivost i otpor”, te je rekao: “Imam Homeini je podigao zastavu odbrane Palestine, a vođa Islamska revolucija, ajatolah Hamenei, ovih godina nije odstupio ni za jotu od palestinskog pitanja.On je uvek isticao onima koji traže normalizaciju sa Izraelom da normalizacija odnosa sa ovim entitetom ni na koji način neće doneti sigurnost zemljama regiona i ovoj sam entitet.

Raisi je naglasio da se “niko u svijetu ne usuđuje govoriti o normalizaciji odnosa sa cionističkim entitetom”, upitavši: “Mogu li zemlje koje su normalizirale svoje odnose s Izraelom podići glavu pred svojim narodom i nacijom?”