Lazzarini, koji se smatra najvišim zvaničnikom Ujedinjenih naroda koji je posjetio pojas Gaze od izbijanja rata, objasnio je novinarima u Gazi, rekavši: “Bio sam šokiran činjenicom da ovdje svi traže hranu i vodu”, ističući da nikada “nikada” nije vidio ovakvu situaciju u Gazi.

Lazzarini je tokom svoje posjete, koja je trajala nekoliko sati i uključivala, posebno, školu u kojoj se nalaze raseljena lica, rekao: „Danas su mi skrenuli pažnju na stvarnu nestašicu hrane, vode i goriva“, nastavljajući: „Gorivo ovdje u Gazi je sve , jer bez goriva agregati, pekare i bolnice neće raditi i ne mogu pumpati vodu“.

Dodao je: “UNRWA će ostati s palestinskim izbjeglicama u Gazi, i sa Palestincima ovdje u Gazi.”

Lazzarini je na konferenciji za novinare održanoj u Jerusalimu 27. oktobra upozorio: “Mnogi ljudi će uskoro umrijeti… kao rezultat posljedica opsade nametnute pojasu Gaze.”

Važno je napomenuti da je broj poginulih u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od 7. oktobra (dana kada je Hamas pokrenuo bitku protiv Al-Aksa) iznosio 8.796 mrtvih, uključujući 3.648 djece i 2.290 žena, te 22.219 ranjenih.

Ministarstvo zdravlja u Gazi navelo je da je broj izraelskih napada koji su jučer bili ciljani samo na logor Jabalia “premašio 400 mučenika i ranjenika” i da su mnogi stanovnici ciljanog stambenog područja još uvijek pod ruševinama.