Komitet Ujedinjenih naroda za ekonomska i finansijska pitanja (Drugi komitet) usvojio je u četvrtak nacrt rezolucije pod nazivom „Trajni suverenitet za palestinski narod na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalem, i za arapsko stanovništvo okupiranog sirijskog Golana nad njihovim prirodni resursi”, podnijela je Grupa sedamdesetsedmorice i Kina. Većina od 151 glasa bila je za rezoluciju, dok se 6 zemalja protivilo (Sjedinjene Američke Države, Izrael, Kanada, Niro, Mikronezija i Palau) , dok je 11 zemalja bilo uzdržano od glasanja.

Važno je napomenuti da nacrt rezolucije potvrđuje niz principa i temelja vezanih za palestinske prirodne resurse, kao što je primjena Ženevske konvencije koja se odnosi na zaštitu civila u vrijeme rata na okupiranoj palestinskoj teritoriji i Međunarodnog pakta o ekonomskom , socijalna i kulturna prava. Također, podsjeća na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde na zidu.

Nacrt rezolucije također izražava duboku zabrinutost zbog izraelske eksploatacije palestinskih prirodnih resursa, razaranja koje uzrokuje palestinskoj zemlji i poljoprivredi, te široko rasprostranjenog uništavanja poljoprivrednih struktura i infrastrukture, posebno u vezi sa opskrbom vodom i električnom energijom, posebno u pojasu Gaze, kao rezultat vojnih operacija, kao i štetnih efekata ilegalnih naselja na sve oblike života Palestinaca.

Nacrt rezolucije također je potvrdio neotuđiva prava palestinskog naroda na njihova prirodna bogatstva i pozvao Izrael da prestane s eksploatacijom tih resursa, kao i pravo palestinskog naroda da traži kompenzaciju za izraelsku eksploataciju ovih resursa.

Naglasio je, između ostalog, da su izraelska izgradnja naselja, zida i drugih radova štetni za palestinsko okruženje, te je potvrdio poziv Vijeća sigurnosti u svojoj rezoluciji 2334, u kojoj poziva države da prave razliku između teritoriju Države Izrael i okupiranih palestinskih teritorija.

Zauzvrat, stalni predstavnik Države Palestine pri Ujedinjenim narodima, ambasador Riyad Mansour, potvrdio je da ovaj premoćan glas za rezoluciju još jednom potvrđuje podršku međunarodne zajednice neotuđivim pravima palestinskog naroda, uključujući njihovo suvereno pravo nad njihovim prirodnim resursima.

On je izrazio duboku zahvalnost zemljama koje su glasale za ovu rezoluciju, koja potvrđuje da su svi izraelski postupci, uključujući, između ostalog, zauzimanje zemljišta i iscrpljivanje vodnih resursa, osuđivani od strane svijeta i vladavine međunarodnog prava.