Save the Children (nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu) rekla je: “Postoji 10.000 palestinske djece ubijeno u gotovo 100 dana rata u Gazi.”

Sa svoje strane, Defence for Children International (organizacija za građanska prava sa sjedištem u Nablusu) izdala je saopštenje u kojem osuđuje ubijanje i hapšenje djece u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Ona je istakla da je “stopa ubijanja djece od strane okupacije prošle godine bez presedana, što ukazuje da su oni glavne mete okupacije”.

Očekivala je da će se broj djece šehida značajno povećati, posebno u Pojasu Gaze, u svjetlu prisustva hiljada nestalih osoba, kontinuiranih hapšenja i tako dalje.

Ona je objasnila da je “izraelska okupacija proizvoljno hapsila djecu i mučila ih u vojnim zatočeničkim centrima tokom 2023. godine, a procjenjuje se da okupacija godišnje hapsi između 500 i 700 djece”.

Od 7. oktobra prošle godine, izraelska okupaciona vojska vodi razorni rat na Gazi koji je, prema najnovijim statistikama, ostavio 23.469 mučenika i 59.604 ranjenih, većinom djece i žena, masovno uništavanje infrastrukture i neviđenu humanitarnu akciju. katastrofa, prema vlastima Pojasa Gaze i Ujedinjenim nacijama.