Francuska je podnijela pisani prijedlog Bejrutu s ciljem okončanja neprijateljstava s Izraelom i postizanja rješenja na spornoj granici između Libana i Izraela.
Reuters je rekao da je vidio francuski dokument koji poziva borce, uključujući Hezbolahovu elitnu jedinicu, da se povuku 10 kilometara od granice.
Plan ima za cilj okončanje borbi između Hezbolaha i Izraela preko granice.
Četiri visoka libanska zvaničnika i tri francuska zvaničnika rekli su da je francuski ministar vanjskih poslova Stephane Ségornet prošle sedmice predao dokument visokim dužnosnicima u libanonskoj državi, uključujući privremenog premijera Najiba Mikatija.
Francuski prijedlog je prvi pismeni prijedlog koji je dostavljen Bejrutu u roku od nekoliko sedmica od posredovanja.
Cilj prijedloga je spriječiti sukob koji izmiče kontroli i nametnuti mogući prekid vatre kada za to budu uslovi. Prijedlog predviđa i pregovore o demarkaciji sporne kopnene granice između Libana i Izraela.
Plan u tri koraka predviđa desetodnevni proces deeskalacije koji se završava pregovorima o granici.

Francuski diplomatski izvor je rekao da je prijedlog predstavljen vladama Izraela, Libana i Hezbolaha.
U dokumentu se također predlaže da libanonske oružane grupe demontiraju sve zgrade i objekte u blizini granice i povuku borbene snage uključujući borce Hezbollah Radwan i vojne kapacitete poput protutenkovskih sistema najmanje 10 kilometara sjeverno od granice.
Osim toga, do 15.000 vojnika libanske vojske bit će raspoređeno u pograničnom području južnog Libana, političkom uporištu Hezbolaha.
Svako takvo povlačenje dovelo bi borce Hezbolaha mnogo bliže granici nego povlačenje od 30 kilometara do libanske rijeke Litani, što je predviđeno rezolucijom UN-a kojom je okončan rat s Izraelom 2006. godine.