U sarajevskom kinu Meeting point 25.09.2024 u 19:00 sati je otvoren 19. po redu festival filma o ljudskim pravima pod nazivom Pravo ljudski. Festival je otvoren aktivističkim performansom zajedničkog čitanja imena ubijene djece u Gazzi koji je inicirala neformalna grupa građana i građanki pod nazivom “Kolektiv građani i građanke Sarajeva solidarno uz Palestinu”. Fokus ovogodišnjeg festivalskog programa je otpor i borba za oslobođenje Palestine.

U najavi Festivala jedna od osnivačica Kolektiva i aktivistica Gorana Minarević je izjavila:

“Čin čitanja imena ubijene djece Gaze simboličan je čin podrške građana Sarajeva ljudima u Gazi i na Zapadnoj obali, a ujedno je i naš vapaj da se zaustavi genocid koji Izrael provodi nad Palestinski narod. Svjesni da je ovo zapravo samo simboličan čin i kap vode u moru, odlučili smo javno izjaviti da odbijamo biti saučesnici u ovom kapitalističkom i imperijalističko-kolonijalnom zločinu u koji su umiješane gotovo sve svjetske vladajuće elite, uključujući i našu vladajuće strukture. Javna čitanja u Sarajevu pokrenuo je Feministički antimilitaristički kolektiv 13. februara 2024. godine i ubrzo su prerasla u građansku inicijativu koja se održava svakog utorka ispred Vječne vatre.”

Nakon čitanja imena ubijene djece publika je mogla pogledati dva filma: “Bejrut, moj grad” i “Palestinske žene”, libanonske novinarke i režiserke  Jocelyne Saab, a koji govore o historijskom nasilju i otporu.

Dana 15. septembra  Ministarstvo zdravlja u Gazzi je objavilo imena svih ubijenih u Gazzi na 649 stranica teksta. Prilikom otvaranja festivala pročitana su imena sa prve tri stranice one djece koja su imala manje od jednu godinu života.

Festival će trajati od 25. do 30 septembra, a moto ovogodišnjeg Pravo ljudski festivala je poziv na otpor strahu.