Evropska unija je u utorak objavila da je više od 2.000 kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć i komercijalnu robu zaglavljeno na egipatskoj strani graničnog prijelaza Rafah s pojasom Gaze.

Generalni direktorat Evropske unije za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć objasnio je na platformi “X” da “zbog intenzivnih (izraelskih) vojnih operacija, prelaz Rafah ostaje zatvoren”.

Ona je dodala: “Više od 2.000 kamiona natovarenih humanitarnom pomoći i komercijalnom robom čekaju i spremni su za ulazak u Gazu.”

Evropska unija je pozvala na “isporuku humanitarne pomoći na održiv, bezbedan i nesmetan način”.

Direkcija je objavila kratki video na “X” na kojem se vidi veliki broj kamiona sa zalihama hrane, poredanih na velikoj površini zemlje, i saopštila da se nalaze na egipatskoj strani prelaza Rafah.

Izraelska vojska je 6. maja objavila početak vojne operacije u Rafi, ignorišući međunarodna upozorenja o njenim reperkusijama na živote raseljenih ljudi u gradu, a sutradan je preuzela kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah s Egiptom.

Od 7. oktobra 2023. godine, Izrael je pokrenuo agresiju na Gazu u kojoj je gotovo 122.000 Palestinaca poginulo i ranjeno, većinom djece i žena, a oko 10.000 nestalo usred masovnog razaranja i gladi koja je odnijela živote djece i staraca.

Izrael nastavlja svoju agresiju uprkos odluci Vijeća sigurnosti UN-a da je odmah zaustavi i naredbi Međunarodnog suda pravde da prekine invaziju na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze i da preduzme mjere za sprječavanje djela “genocid” i poboljšati mizernu humanitarnu situaciju u Gazi.