U saopćenju objavljenom jučer Euro-Med Human Rights Monitor izrazio je šok i užas zbog video snimka na kojem se vidi kako izraelsko vojno vozilo namjerno gazi tijelo mrtvog palestinskog civila koji je poginuo pokušavajući da pređe izraelski “sigurni koridor” u Gazi.

Prema istrazi tima Euro-Med Monitora, muškarac je pokušavao pobjeći od izraelskog nasilja preko “sigurnog koridora” – ulice Salah al-Din, glavne ceste u Pojasu Gaze – koju je izraelska vojska navodno dodijelila za korištenje raseljenih Palestinaca civili koji putuju na jug iz grada Gaze i drugih sjevernih područja. Čovjek je upucan i ubijen prije nego što ga je vojno vozilo namjerno zgazilo, saopštila je organizacija za ljudska prava.

Od početka izraelske agresijena Pojas Gaze 7. oktobra, Euro-Med Monitor je dokumentirao brojna brutalna izraelska kršenja, uključujući sakaćenje tijela mrtvih Palestinac pred kamerama, vučenjem, uriniranjem po njima, pa čak i odsijecanjem udova.

Pravila međunarodnog prava propisuju neophodnost poštovanja i zaštite tijela mrtvih tokom oružanih sukoba, u skladu sa pravilom 115, koje kaže: „Mrtvi se moraju zbrinjavati na način poštovanja, a njihovi grobovi poštovati i pravilno održavati. ” Četvrta Ženevska konvencija također naglašava da „Svaka strana u sukobu mora poduzeti sve moguće mjere da spriječi da mrtvi budu opljačkani. Sakaćenje mrtvih tijela je zabranjeno.”

Euro-Med Human Rights Monitor svesrdno je osudio hvalisanje izraelskih vojnika da su unakazili tijela mrtvih, kao i njihovo objavljivanje video klipova koji dokumentuju ove užasne postupke. Grupa za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi vidi ove radnje kao odraz težine sadizma vojnika i njihovog flagrantnog kršenja pravila ratovanja i pozvala je međunarodnu zajednicu da odmah interveniše.