Euro-mediteranska opservatorija za ljudska prava otkrila je zapanjujuće brojke za izraelski rat koji traje u pojasu Gaze već 100 dana, ukazujući da je 100.000 ljudi ubijeno ili ranjeno, opisujući ono što se dešava kao genocid.

Opservatorij je u saopćenju naveo: “Postoji 100.000 Palestinaca ubijeno, nestalo i ranjeno na 100. dan izraelskog genocida nad Pojasom Gaze.”

On je u svojoj izjavi istakao da je Izrael počinio užasne ratne zločine, ubijajući u prosjeku 1.000 Palestinaca iz pojasa Gaze svakog dana, što je najkrvavija statistika u modernoj historiji ratova.

Dodao je: “Oko 92 posto žrtava u Gazi bili su civili, uključujući 12.345 djece, 6.471 žena, 295 zdravstvenih radnika, 41 pripadnik civilne zaštite i 113 novinara.”

Euro-mediteranska opservatorija je dodala: “Jedan milion i 955 hiljada Palestinaca je prisilno raseljeno iz svojih domova i stambenih područja u pojasu Gaze bez dostupnosti sigurnog skloništa za njih, što znači 85% ukupnog stanovništva.”

Naglasio je da Izrael namjerno uništava i nanosi ozbiljnu štetu infrastrukturnim objektima u Pojasu Gaze i čini ga nenaseljivim područjem, a njegovi napadi ne isključuju zdravstvene ustanove, škole, džamije i crkve.