“Starlink će podržati povezivanje s međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi, rekao je danas šef Tesle i vlasnik društvene mreže X – Elon Musk u komentaru na post američke čelnice Aleksandre Okasio-Kortez, popularno poznatoj kao AOC, koja je pitala kako iko može braniti “takav čin” nakon što su sinoć prekinute komunikacije i internet u Pojasu Gaze.

“Prekid svake komunikacije sa populacijom od 2,2 miliona je neprihvatljivo. Novinari, medicinski radnici, humanitarni napori i nevini su svi ugroženi”, rekla je Okasio-Kortez u objavi na X. “Ne znam kako se takav čin može braniti. Sjedinjene Države su historijski osudile ovu praksu.”

Odgovarajući na nju, g. Musk je rekao: “Starlink će podržati povezivanje s međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi.”

Starlink je satelitska mreža koju je razvila Muskova kompanija SpaceX za svemirske letove kako bi omogućila jeftin internet udaljenim lokacijama. Starlink satelit ima životni vijek od otprilike pet godina i SpaceX se na kraju nada da će imati čak 42.000 satelita u ovoj takozvanoj megakonstelaciji.

Pristup internetu i telefonska mreža potpuno su prekinuti u Pojasu Gaze u petak, usred intenzivnog izraelskog bombardiranja palestinske teritorije. 

U svom odgovoru na X, Musk je također rekao da ni jedan terminal nije zatražio pristup satelitima i da ne zna ko je u stvari odgovoran za konekciju sa Gazom.
Korisnici mreže X su svojim objavama zatražili od Elona Muska da omogući Starlink za Gazu koristeći #StarLinkForGaza

Podsjetimo, nakon što je telekomunikacijska mreža u Ukrajini pogođena ruskom invazijom, Mykhailo Fedorov, potpredsjednik Vlade Ukrajine zatražio je od Elona Muska Starlink internet. Samo jedanaest sati kasnije, Musk je uspio rasporediti Starlink satelite preko Ukrajine i aktivirati ih za ovu regiju čime se pomogao da se uspostavi internet mreža .