Šef izraelskog Shin Beta Ronen Bar sastao se u glavnom gradu Egipta, Kairu, sa šefom egipatske obavještajne službe Abasom Kamelom kako bi razgovarao o pitanju završetka sporazuma o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Ma’anov dopisnik u Kairu, pozivajući se na sigurnosne izvore, javio je da je izraelska delegacija, koja je po drugi put u posjeti Egiptu, prenijela odgovor na zahtjeve Egipta u vezi sa sporazumom o izraelskim zarobljenicima, pošto je prva sigurnosna delegacija te zahtjeve prenijela izraelskom vlade i obećao da će im odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Bezbjednosni izvor je objasnio da je egipatska pozicija zahtijevala da za zatvorenike ima zatvorenika, a ponuđeno je da otpor otpora u Gazi bude zadržano 100 zatvorenika s izraelskim i američkim državljanstvom, uz uslov da Izrael puštanje u zamjenu za njih zatvorenica, djece i staraca u svojim zatvorima i provođenje privremenog humanitarnog primirja koje može trajati od jednog do tri dana, uz unošenje goriva.

Egipatski sigurnosni izvori očekivali su da će dogovor biti postignut u roku od nekoliko dana.

Sa svoje strane, izraelski sigurnosni izvori su izvijestili da “posjeta Ronin Bara spada u okvire njegove odgovornosti kao šefa agencije Shin Bet za dosije zatvorenika, uključujući komunikaciju s Egiptom”.

Visoki politički zvaničnici u Izraelu rekli su da bilo kakvo primirje neće biti postignuto ako se ne oslobodi veliki broj zarobljenika. Nećemo upasti u Hamasovu ratnu strategiju za opstanak i njegovu želju za ponovnim primirjem kako bi pregrupisao svoje redove. Nećemo izlagati svoje vojnike na opasnost na terenu.”

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je u utorak navečer da vjeruje da će dogovor o oslobađanju zatvorenika biti završen. Rekao je: “Mislim da će se to dogoditi, ali ne želim da ulazim u detalje. Čekajte. Dolazimo.”

Kao što je premijer Benjamin Netanyahu rekao u izjavi, “…neumorno radimo na oslobađanju naših otetih, uključujući pod sve većim pritiskom od početka kopnenih manevara. Ako postoji nešto konkretno za najaviti, to ćemo učiniti.”

Al-Kasam kaže da ne može precizno izbrojati broj zatvorenika zbog izraelskih racija na pojas Gaze koji su u toku, ali je vjerovatno da se njihov broj kreće između 200 i 250, dok Izrael kaže da je broj zatvorenika u Pojasu Gaze 241.