U utorak ujutro, izraelski vojnici ubili su trojicu palestinskih mladića u bolnici u sjevernom gradu Jenin , na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali.
Ovo nije bio prvi put da je izraelska okupaciona vojska izvršila raciju i čak ubila Palestince u bolnici.

Ono što ovaj incident čini drugačijim, međutim, jeste to što su vojnici bili prerušeni u palestinske civile, čak i doktore, i što su hladnokrvno ubijali Palestince.
Šta se desilo?
Prema riječima očevidaca, desetak izraelskih vojnika specijalaca ušlo je u utorak u bolnicu Ibn Sina u Jeninu, ubivši tri palestinska mladića, za koje se vjeruje da su borci brigada Al-Kasam, vojnog krila palestinskog pokreta otpora Hamas.

U blizini bolnice ubrzo nakon što su je upali vojnici čula se jaka paljba.

Jedan od trojice Palestinaca je ranjen i vjeruje se da je ubijen dok je bio u krevetu.

Brigade Al-Kasam potvrdile su vijest, rekavši da su ubijeni Palestinci, u stvari, članovi grupe.

Sa svoje strane, zvanična palestinska novinska agencija WAFA izvijestila je da su Izraelci, koji su bili prerušeni u palestinske civile, ubili trojicu pištolja s prigušivačem.

Zašto Jenin?
Grad Jenin i izbjeglički kamp su možda najbuntovnije regije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iako su izraelski smrtonosni napadi i napadi na Jenin traju mjesecima prije 7. oktobra, genocidni izraelski rat u Gazi intenzivirao je izraelske napade na područja Zapadne obale kao što su Jenin , Nablus, Al-Khalil (Hebron) i mnoga druga područja u Zapadna obala.

Izrael strahuje da je neminovna oružana pobuna protiv izraelske okupacije i očajnički pokušava da je obuzda prije nego što se pretvori u sveopšti oružani ustanak.