Delegacija od 16 francuskih opozicionih poslanika zatražila je u subotu trenutni i trajni prekid vatre u Gazi tokom posjete Egiptu.
Kako javlja Anadolu Agency, delegacija, koja uključuje članove krajnje ljevice La France Insoumise – LFI, ili France Unbowed stranke – boravi u posjeti Egiptu i graničnom prijelazu Rafah.

Također u delegaciju su članovi stranke Nepokorna Francuska, kao što su Eric Coquerel i Thomas Portes, koji su vodili razgovore sa francuskim ambasadorom u Kairu, Ericom Chevalierom, tokom posjete u sklopu misije zalaganja za trenutni i trajni prekid vatre.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Coquerel je rekao da je delegacija preduzela posjetu kako bi odgovorila na hitnu potrebu za prekidom vatre.

Ističući ozbiljnost situacije, Coquerel je izrazio zabrinutost zbog ‘rizika od genocida’, navodeći smrt više od 27.000 civila, uključujući palestinske žene i djecu, i otprilike 400 na Zapadnoj obali.

Ističući zdravstvenu i humanitarnu krizu u regionu, Coquerel je najavio da delegacija planira posjetiti granični prijelaz Rafah u nedjelju, postajući prva strana parlamentarna grupa koja je to učinila od 7. oktobra.

Delegacija će se također sastati s osobljem UN-ove Agencije za palestinske izbjeglice, ili UNRWA. Coquerel je naglasio kritičnu ulogu koju UNRWA igra u provođenju operacija humanitarne pomoći u regiji i izrazio zabrinutost da bi neuspjeh u njenom funkcionisanju bio katastrofalan.

Portes je istakao važnost održavanja pritiska na Izrael za sprovođenje ‘mera predostrožnosti’ koje je naredio Međunarodni sud pravde (ICJ).

Uprkos presudi najvišeg suda UN-a prije osam dana, Portes je kritizirao Izrael jer nije implementirao nijednu od naređenih mjera i optužio ga za nastavak akcija koje dovode do gubitka života u Gazi.