Izraelska ratna mašinerija potpomognuta medijskim ratom koji se vodi paralelno sa vojnim operacijama, prikriva stvarne gubitke izraelske vojske u Gazi.
Prema pisanju bh. klix.ba, glasnogovornik vojnog krila Hamasa, brigada al-Qassam, Abu Obeida objavio je u poruci da su pripadnici Hamasa pokreta uništili 42 vojna vozila tokom prošle sedmice. Klix.ba dalje navodi: 
“Abu Obeida je kazao da je pokret Hamas ubio 22 izraelska vojnika, ostavljajući desetke ranjenih, u 52 vojne operacije. Nadalje je naveo da su ispalili projektil zemlja-zrak na helikopter iznad Pojasa Gaze.

Abu Obeida je potvrdio da su borci Hamasa uspješno oborili izviđački dron Hermes 900, zaplijenili dron Skylark i dvije druge bespilotne letjelice te desetkovali sjedište terenske komande IDF-a, zajedno s njegovim prostorijama i vojnim okupljanjima na svim frontovima, koristeći minobacačke granate i kratkodometne projektili.”

Osim gubitaka u ljudstvu i tehnici, Izraelu probleme stvara i nesigurna plovidba brodova kroz Crveno more. Tako je obajvljeno da je kineska brodarska kompanija COSCO obustavila je isporuke u Izrael, objavio je izraelski finansijski portal Globes, prenosi Reuters.  Izvještaj ne navodi pojedinosti, a nadovezuje se na poremećaje u teretnom saobraćaju kroz Crveno more zbog napada jemenskih Hutija na brodove povezane s Izraelom.

Izvor:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/glasnogovornik-hamasa-oborili-smo-izraleski-dron-desetkovali-smo-komandu-idf-a/240110007