Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua demantovao je da je vojni cenzor koordinirao s Uredom izraelskog premijera u vezi sa dozvoljavanjem objavljivanja procurjelih snimaka koje je objavio Kanal 12 na kojima se Netanyahu čuo kako razgovara s predstavnicima porodice o pitanju zatvorenika. u Gazi, i huškanje protiv Države Katar.
Ovo je uslijedilo kao odgovor na izvještaj koji je danas, u četvrtak objavio list Haaretz, u kojem je potvrđeno da je izraelski vojni narednik Kobi Mendelblit održao konsultacije s Netanyahuovim uredom prije nego što je dozvolio objavljivanje snimaka koji su procurili sa sastanka održanog prošlog ponedjeljka, tokom koju je Netanyahu želio napasti Katar.
Danas, u četvrtak, porodice izraelskih talaca držanih u Pojasu Gaze optužile su ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za curenje snimaka Netanyahuovog sastanka s njima, koje je objavio Kanal 12, prenosi Sada News. Netanyahuove izjave izazvale su krizu između Izraela i Katara, posrednika u sporazumu o razmjeni talaca i zatvorenika, nakon što je tvrdio da Katar ne vrši dovoljan pritisak na pokret Hamas.
U saopštenju osoblja talačkih porodica se navodi: “Sve razgovore tokom sastanaka sa izraelskim premijerom snima njegova kancelarija i njegovi bliski ljudi koji su prisutni na sastancima. Telefoni se uzimaju od porodica na sastancima od kada uđu. Odluku o curenju informacija u vezi sa dogovorom i njegovim posrednicima donosi Ured izraelskog premijera.”
U saopštenju se dodaje: “Činjenica da je vojna cenzura odobrena za objavljivanje ovih stvari je opasna stvar i ukazuje na gubitak mišljenja, a kabinet ima dužnost da spriječi krizu (sa Katarom) i predstavlja prijetnju životima oteti.”

U saopštenju talačkih porodica se nastavlja: “Odluka da se ne koristi vojna kontrola i da se ugrozi život kidnapova nakon što su napušteni 7. oktobra je zločin. Zahtevamo da Vlada prekine ovo ludilo i radi odgovorno kako bi se spasiti živote 136 Izraelaca koji su napušteni i kidnapovani, a sada je u toku organizirana kampanja.” Protiv njih ima jedan cilj: legitimirati napuštanje kidnapovanih osoba koje drže čudovišta Hamasa.”
“Mislim da morate razgovarati s međunarodnom zajednicom kako biste izvršili pritisak na one koji mogu izvršiti pritisak”, rekao je Netanyahu porodicama talaca na snimku koji je procurio.