Sve oči su uprte u Katar, gdje su u toku pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i sporazumu o razmjeni zarobljenika. Ali do sada, uprkos izjavama, objava sporazuma može potrajati, a izraelski izvori procjenjuju na nekoliko dana.
„U Izraelu čekaju na pomak u pregovorima o sporazumu o zatvorenicima, ali čini se da će to potrajati nekoliko dana“, kaže izraelski Kanal 13.

U Izraelu očekuju da će dogovor biti riješen u narednih nekoliko dana.Ovaj optimizam je i dalje uslovljen, jer uprkos raznim izvještajima, dogovor nije sklopljen. Izraelski zvaničnik je rekao: „Na kraju, o svemu će odlučiti Yahya Sinwar.

Detalji očiglednog dogovora uključuju oslobađanje oko 70 izraelskih zarobljenika u nekoliko serija. 50 zatvorenika, od kojih su većinom majke i djeca, za koje Hamas zna gdje se nalaze, i 20-ak drugih za koje Hamas kaže da ne znaju gdje se nalaze i ne snosi nikakvu odgovornost za njih.

Opći okviri koji se razmatraju su sljedeći: Dogovor će ići naprijed, a u danima primirja Hamas će locirati i vratiti ove Izraelce.

Zauzvrat, Izrael će osloboditi više od 100 palestinskih zatvorenika, uključujući žene, djecu i starce, te će omogućiti transport goriva u pojas Gaze, takoder Izrael će dozvoliti višednevni prekid vatre. Trenutno je riječ o pet dana, ali može biti i više od toga ako se oslobodi više zatvorenika.