Broj palestinskih mučenika koje su streljali izraelska okupaciona vojska i naseljenici na Zapadnoj obali porastao je na 347 od 7. oktobra.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave je u današnjem saopćenju, u subotu, navelo da je “Palestinska Opća uprava za civilne poslove obavijestila o smrti dvoje djece i mladića od izraelskih okupacionih metaka jučer (petak) u blizini kolonije (Adora) osnovana na zemljištima građana zapadno od Hebrona.”

Ona je dodala: “Šehidi su: Uday Ismail Abu Jahisha (17 godina), Muhammad Arafat Abu Jahisha (15 godina) i Ismail Ahmed Abu Jahisha (19 godina).”

Time se broj palestinskih mučenika od 7. oktobra popeo na 347, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Izraelska okupaciona vojska je u petak navečer objavila: “Ubistvo 3 Palestinca koji su se navodno infiltrirali u gore spomenuto naselje”, dok je Radio okupacione vojske rekao: “Jedan Izraelac je ranjen pucnjavom i odveden je u bolnicu na liječenje.”

Od izbijanja agresije na Gazu 7. oktobra 2023. godine, izraelska okupaciona vojska je intenzivirala svoje vojne operacije na Zapadnoj obali, te povećala tempo upada i racija na gradove, mjesta i logore.

Osim šehida, izraelska eskalacija rezultirala je ranjavanjem oko 4.000 Palestinaca, uključujući 593 djece, prema podacima Ministarstva zdravlja, i hapšenjem oko 5.822, prema institucijama specijalizovanim za pitanja zatvorenika.

Od petka, rat u Gazi ostavio je “23.708 mučenika i 60.050 ranjenih, većinom djece i žena, masovno uništavanje infrastrukture i humanitarnu katastrofu bez presedana”, prema vlastima Pojasa Gaze i Ujedinjenim nacijama.