Više od 250 britanskih pravnika i profesora prava pozvalo je vladu Velike Britanije da izvrši pritisak na prekid vatre u Gazi, rekavši da su počinjene ozbiljne povrede međunarodnog prava, izvještava danas Guardian.

U pismu premijeru Rishiju Sunaku, ministru vanjskih poslova Jamesu Cleverlyju i ministru odbrane Grantu Schappsu, iznijeli su svoje pravne savjete u vezi sa situacijom u Gazi.”Situacija u Gazi je katastrofalna”, rekli su, dodajući: “Zdravstveno stanje Gaze je već krhko sistem je na ivici da prestane da funkcioniše.”

Osuđujući iznenadnu infiltraciju palestinskog otpora u izraelske gradove 7. oktobra, advokati su rekli da to ne opravdava odgovor Izraela.

Izraelske snage su, objasnili su, “u više navrata gađale bogomolje, objekte Ujedinjenih nacija (UN), pekare, škole, puteve, postrojenja za prečišćavanje vode i skladišta hrane”.

“Grupe za ljudska prava su također dokumentirale upotrebu bijelog fosfora u naseljenim područjima. Izraelska vojska je sravnila ili oštetila preko 177.781 kuću, za koje se navodi da čine 45% svih stambenih jedinica u Gazi i opustošila čitava naselja”, objasnili su oni, upozoravajući da se “međunarodno humanitarno pravo ne poštuje”.

Oni su također naglasili da je Amnesty International rekao da njegovo “istraživanje ukazuje na užasne dokaze o ratnim zločinima u kampanji bombardovanja Izraela koji moraju biti hitno istraženi”.

Pozvali su vladu Velike Britanije da poštuje i osigura poštovanje međunarodnog prava i zaustavi izvoz oružja u Izrael “s obzirom na jasan rizik da bi ono moglo biti upotrijebljeno za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava”, istovremeno radeći na pravednom miru za Palestince i Izraelci, “uključujući i one u sada devastiranom Pojasu Gaze”.