Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da će Britanija, pored ratnih brodova i borbenih aviona, poslati oko 20.000 vojnika da učestvuju u velikoj vojnoj vežbi NATO-a u Evropi u prvoj polovini ove godine.

Raspoređivanje uključuje 16.000 vojnika britanske vojske koji će biti stacionirani u istočnoj Evropi od februara do juna, pored grupe nosača aviona, jurišnih aviona F-35B i izviđačkih aviona.

Manevar dolazi povodom 75. godišnjice osnivanja NATO-a, navodi Rojters.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je u izvodima koje je objavilo Ministarstvo odbrane iz govora koji je planiran da bude održan kasnije u ponedjeljak u Lancaster House-u: „Danas mogu objaviti da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati oko 20.000 vojnika da učestvuju u jednom od najvećih NATO-a raspoređivanja od kraja godine. hladnog rata“.

NATO je pojačao broj svojih borbeno spremnih snaga nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prije skoro dvije godine pokrenuo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, a alijansa je nastavila podržavati Kijev vojnom, ekonomskom i humanitarnom pomoći.

Shapps je o vježbi rekao: “Ona će okupiti naše vojne snage s njihovim kolegama iz 30 zemalja NATO-a pored Švedske, što daje važnu sigurnost protiv prijetnje koju predstavlja Putin.”