Tridesetsedmogodišnja Bosanka Lana Bastašić, koja je za svoj debitantski roman “Catch the Rabbit” dobila nagradu Europske unije za književnost 2020., objavila je u ponedjeljak, 15. januara, na Instagramu da je bila njena “moralna i etička dužnost da raskine ugovore” s izdavačkom kućom S Fischer Verlag, navodeći nemogućnost da se “čuje njen glas o tekućem genocidu koji se događa u Gazi”, kao I zbog “cenzure” propalestinskih glasova u Njemačkoj.

Osnivač izdavačke kuće S. Fischer Verlag, koja je osnovana 1886., jevrejski publicista Samuel von Fischer bio prognan iz zemlje 1936., po naređenju tadašnjeg nacističkog režima u Njemačkoj.

Na svojoj intenet stranici izdavačka kuća navodi svoju namjeru da se “suprotstavi novim oblicima antisemitskog i rasističkog razmišljanja i djelovanja […] posebno nakon Hamasovog masakra 7. oktobra, 2023.” .

Portparol ove kuće je potvrdio je da je Lana Bastašić raskinula ugovor u decembru, dodajući: “Poštujemo njenu odluku i u konstruktivnim smo razgovorima sa njenom agencijom”.

U mailu za The Guardian, prenosi portal MEE, Lana Bastašić je rekla da je ugovor koji je raskinula bio vezan za njen naredni roman, koji je još u procesu pisanja.

Napustila sam izdavača sa dovoljno ušteđenog novca da izdržim godinu”, izjavila je Lana Bastašić.

U svojoj objavi na Instagramu, mlada bh. spisateljica se također dotakla navoda sa internet stranice izdavača o Hamasovom napadu:

“To je politički neodgovorno, jer samo dolijeva ulje na vatru izjednačavajući svakog Jevreja sa trenutnom vladom Izraela, čineći ovaj svijet još opasnijim za ljude za koje tvrde da štite”, napisala je u svojoj izjavi Lana.

“To je, u konačnici, intelektualno lijeno jer delegira antisemitizam na Bliski istok, ne videći ga u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države“, dodala je Bastašić.

Najava spisateljice Lane Bastašić o raskidu ugovora dolazi sedmicu nakon pokretanja peticije kojom se poziva na bojkot njemačkih kulturnih institucija.

Anonimni organizatori peticije pod naslovom “Štrajk u Njemačkoj” izjavili su u ponedjeljak, 15. januara, da su prikupili više od 1.000 potpisa, uključujući potpis francuske autorice, dobitnice Nobelove nagrade, Annie Ernaux i nekoliko nedavnih dobitnika britanske nagrade za umjetnost Turner, uključujući Tai Shanija i Jesse Darling.

Portal: Radio Sarajevo