Ministar vanjskih poslova Evropske unije, Josep Borrell, sugerirao je da će nakon rata “pojačana verzija” Palestinske vlasti moći upravljati Pojasom Gaze i Zapadnom obalom – i da će dobiti ovlaštenje od Ujedinjenih naroda.

Prema Borrellu, koji je govorio na kraju samita ministara vanjskih poslova Unije u Briselu, on je rekao da će “legitimitet (pojačanih ovlasti) utvrditi i odlučiti Vijeće sigurnosti”, dodajući da će arapske zemlje i Evropska unija bi trebala više učestvovati u podršci palestinskim vlastima, a Evropska unija bi također trebala biti više uključena na Bliskom istoku – posebno u izgradnji nove palestinske države.

“Ne može biti rješenja bez snažne predanosti arapskih zemalja. Ova posvećenost ne može biti ograničena samo na novac. Oni ne mogu samo platiti rekonstrukciju. Mora postojati politički doprinos izgradnji palestinske države.” Borrell je naglasio da se Evropska unija protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca iz pojasa Gaze, ponovnoj kontroli Gaze od strane izraelske vojske ili regionalnim promjenama, kao i povratku Hamasa na vlast.