Bolivija je “odlučila prekinuti diplomatske odnose s izraelom u znak odbacivanja i osude agresivne i nesrazmjerne izraelske vojne ofanzive koja se odvija u pojasu Gaze”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Freddy Mamani na konferenciji za novinare.

Ministrica Predsjedništva Maria Nela Prada također je najavila da zemlja šalje humanitarnu pomoć u Gazu.

“Zahtijevamo prekid napada” u Pojasu Gaze “koji su do sada izazvali hiljade smrtnih slučajeva civila i prisilno raseljavanje Palestinaca”, rekla je ona na istoj konferenciji za novinare.

Vlada Luisa Arcea prva je u Latinskoj Americi koja je prekinula veze s Izraelom od izbijanja sukoba podjela 7. oktobra.

Lideri Kolumbije i Čilea također su se u utorak izjasnili protiv izraelske ofanzive, , za koju ministarstvo zdravljaPaledtine kaže da je do sada ubilo više od 8.500 Palestinaca — od čega dvije trećine žena i djece.

“Odlučio sam da opozovem našu ambasadorku u Izraelu (Margaritu Manjarrez) na konsultacije. Ako Izrael ne zaustavi masakr palestinskog naroda, mi ne možemo biti tamo”, napisao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro na X, nekadašnjem Twitteru.

Čile, koji ima najveću palestinsku populaciju izvan arapskog svijeta, također je u utorak rekao da povlači svog ambasadora u Izraelu u znak protesta protiv izraelskog “neprihvatljivog kršenja međunarodnog humanitarnog prava”.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, čija zemlja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, pozvao je na prekid vatre.