Bivši šef izraelske Službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet) Carmi Gilon rekao je da je rat u Gazi završen, te da pucnjava može prestati za 5 ili 6 godina.
Gilon je vidio – u intervjuu koji je dao izraelskom Kanalu 12, čiji su dijelovi objavljeni u četvrtak – da je Islamski pokret otpora (Hamas) zadobio “snažan udarac” u ovom ratu osvete, kako ga je opisao.
Ali dodao je da će Hamas “ostati vladajuće tijelo u Pojasu Gaze sve dok postoji vakuum i dok ga još nema ko popuniti”.
Gilon je očekivao da će se paljba zaustaviti na period do 6 godina, nakon čega bi se moglo nastaviti ispaljivanje raketa iz Gaze, ali je rekao da se “po mom mišljenju neće ponoviti priča o tome što se dogodilo 7. oktobra”, misleći na iznenadni napad palestinskog otpora na izraelske vojne lokacije i naselja unutar pojasa Gaze Operacija Al-Aksa poplava.
Dodao je: “Po mom mišljenju, rat je završen, a jedini razlog da izraelska vojska ostane na terenu je da vrati taoce (izraelske zarobljenike u Gazi)”, ukazujući da je vojni pritisak jedina stvar koja može vrati ih.

Povodom izraelskog neuspjeha 7. oktobra, Gilon – koji je bio na čelu Shin Beta između 1994. i 1996. – rekao je: “Niko nije mogao zamisliti da se ovo dešava. Nemam objašnjenje vezano za obavještajne podatke, i vjerujem da kako se borbe nastavljaju i otkriveno je više činjenica o… Hamasove pripreme pokazuju da je neuspjeh obavještajnih službi ogroman.”
Od prošlog oktobra, izraelska vojska vodi razorni rat na pojasu Gaze, koji je, prema palestinskim vlastima, do četvrtka ostavio 27,19 mučenika i 66,139 ranjenih – većinom djece i žena – i izazvao ogromna razaranja i humanitarna katastrofa bez presedana.