Američki predsjednik Joe Biden opisao je izraelski odgovor u Pojasu Gaze kao prekoračenje granice, u izjavama bez presedana u kojima se kritizira ponašanje Izraela.

Bajden je dodao da radi na postizanju održivog prekida borbi.

On je otkrio da egipatski predsjednik Abdel Fattah El-Sisi u početku nije želio da otvori prelaz Rafah za pomoć za ulazak u Gazu, ali je razgovarao s njim i uvjerio ga da ga otvori, prema onome što je rekao.

U iznenadnom govoru u Bijeloj kući u srijedu navečer, Bajden je rekao da je izvršio snažan pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da isporuči humanitarnu pomoć Gazi, gdje „ima mnogo nevinih ljudi, žena i djece, koji gladuju i u prijeko potrebno”, kako je rekao.

Američki predsjednik je govorio o kontaktima koje ostvaruje od početka rata sa katarskim, egipatskim, pa i saudijskim zvaničnicima, kako bi donio humanitarnu pomoć u pojas Gaze, ističući da se snažno zalaže za dovođenje pomoći u Pojas Gaze. .

On je tokom svog govora dodao da snažno vrši pritisak da se postigne sporazum o primirju koji uključuje oslobađanje zatočenika koje drži Islamski pokret otpora (Hamas).

Nakon što je Washington najavio punu podršku izraelskom ratu u Gazi i odbacio trajni prekid vatre, pojačao se pritisak na administraciju američkog predsjednika i posljednjih sedmica počele su se pojavljivati neke razlike u prioritetima između Bijele kuće i vlade izraelskog premijera. Benjamin Netanyahu, a američke izjave svjedočile su promjeni jezika Washingtona prema Netanyahuovoj vladi.