Uprava za operacije i konzularne poslove pri Ministarstvu vanjskih i iseljeničkih poslova Jordana objavila je evakuaciju 46 državljana Jordana od 63. Ministarstvo je objavilo početak procesa evakuacije iz Pojasa Gaze u sestrinsku Arapsku Republiku Egipat preko prelaza Rafah juče, u subotu.
Službeni glasnogovornik ministarstva, ambasador dr. Sufyan Al-Qudah, objasnio je da je, preko jordanske ambasade u Egiptu, danas, u nedjelju, izvršen transfer 41 državljana Jordana od 46 državljana koji su evakuisani iz Gaze u sestrinsku Arapsku Republiku Egipat je osiguran preko prijelaza Rafah, do Kraljevine na brodu.Povezan je sa Arab Bridge Navigation Company iu koordinaciji sa Ministarstvom saobraćaja.Stigao je neposredno prije luke Aqaba iz Nuweibe.
Sudije su navele da ih je Uprava za specijalnu ekonomsku zonu Akabe primila, pružila im pomoć i medicinsku negu, a one koji su željeli prebacila u glavni grad Aman.
On je dodao da je u Kairo stiglo još 5 evakuisanih.
Ambasador Al-Qudah je rekao da je broj jordanskih državljana koji su evakuisani iz Gaze u Arapsku Republiku Egipat preko prelaza Rafah dostigao 712 osoba od 1.153 registrovanih na spiskovima ministarstva.
Naglasio je da je tim iz jordanske ambasade u Egiptu i danas prisutan, od početka operacija evakuacije iz Gaze, na egipatskoj strani prelaza Rafah, kako bi nadgledao operacije evakuacije jordanskih državljana koji borave i prisutni u Gazi, te pružiti im sve vidove pomoći na način koji garantuje njihovu sigurnost i sigurnost.
Naglasio je i nastavak evakuacije koliko god bude potrebno, na različite načine i sredstva.