Američki državni sekretar Anthony Blinken uvjeravao je premijera Benjamina Netanyahua i vojnu vladu da saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman neće prihvatiti sporazum o normalizaciji odnosa odvojeno od rješenja o dvije države.

Prema onome što su dva visoka američka i izraelska zvaničnika rekla za izraelsku web stranicu Walla, Blinken je naznačio da je Bin Salman zainteresiran za postizanje sporazuma o normalizaciji s Izraelom kada se rat u Gazi završi, ali to neće učiniti ako se izraelska vlada ne pridržava princip rješenja dvije države i sve što slijedi.

Blinken je Netanyahuu jasno stavio do znanja da Saudijska Arabija i druge arapske zemlje neće pristati da učestvuju u rješavanju krize u Gazi dan nakon rata – posebno u pogledu obnove pojasa – a da to nije učinjeno kao dio mirovnog procesa, i kao široki politički korak koji uključuje put do palestinske države.

Bidenova administracija pokušava oživjeti sveobuhvatni sporazum o kojem je pregovarala s Izraelom i Saudijskom Arabijom prije događaja od 7. oktobra i pokušava ga iskoristiti kao pritisak na Netanyahua da pristane da podrži američke planove za dan nakon rata u Gazi.

Kako navodi izraelski sajt “Wala”, dok Bijela kuća nastoji da takav dogovor pokuša završiti do proljeća, prije nego što kampanja za predsjedničke izbore potpuno zatrpa Bajdenov raspored, drugi visoki američki zvaničnici smatraju da je to nemoguće u svjetlu trenutnih političkih klime u regionu.