Američki Senat je glasao za nastavak paketa pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrijednosti od 95,34 milijarde dolara, u proceduralnim glasanjima koje pomjeraju zakon korak bliže usvajanju.
Projekat je dobio podršku 66 senatora, dok su mu se protivila 33. Tako je američki Senat nakon višednevne debate prošao poslednju proceduru, a konačno se glasanje o paketu očekuje u Vijeću sutra, u srijedu.
Sa svoje strane, predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson najavio je da Predstavnički dom, kojim dominira njegova Republikanska stranka, neće proučavati pomenuti prijedlog zakona o pomoći, objašnjavajući u saopštenju da je razlog njegovog odbijanja zakona u sadašnjem obliku da ne ispunjava republikanske zahtjeve u pogledu pooštravanja procedura na granicama između njegovih zemalja i Meksika kako bi zaustavio priliv ilegalnih imigranata u Sjedinjene Države.
“Senatski zakon o stranoj pomoći ne govori o najhitnijem problemu s kojim se naša zemlja suočava”, rekao je Johnson u svojoj izjavi, govoreći o imigracijskoj krizi.

Dodao je da će “u nedostatku bilo kakvog amandmana” Senata na ovaj tekst “Zastupnički dom nastaviti da postupa po svojoj volji po ovim važnim pitanjima”.
Ovaj paket, čiji bi najveći dio (oko 60 milijardi) trebao otići Ukrajini, mjesecima je predmet rasprave u Kongresu i predmet neslaganja između demokratske administracije predsjednika Joea Bidena i njenih republikanskih protivnika.