Administracija američkog predsjednika Joea Bidena promoviše plan obnove pojasa Gaze, na čelu sa Saudijskom Arabijom, “za dan nakon Netanyahua”, izvijestila je sinoć (srijeda) američka mreža “NBC”.

Prema izvještaju, Saudijska Arabija i još četiri arapske zemlje pristale su da učestvuju u obnovi pojasa, zajedno sa “obnovljenim palestinskim vlastima”, a Saudijska Arabija je čak pristala na normalizaciju s Izraelom, ako Izrael pristane da ide naprijed na tom putu . U pravcu uspostavljanja palestinske države.

Kako prenosi mreža, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman – koji se danas smatra najmoćnijom osobom u Kraljevini – takođe je pristao na dogovor.

Mreža je također objavila da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio prijedlog, rekavši američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu da nije spreman za dogovor koji bi doveo do uspostavljanja palestinske države.

Američki zvaničnici su rekli: “Blinken je obavijestio Netanyahua da ne postoji vojno rješenje u vezi sa sudbinom Hamasa, a Izrael to mora priznati.”

Blinken je promovirao dogovor tokom svoje posjete Bliskom istoku prošle sedmice. Tri visoka dužnosnika američke administracije rekla su da administracija planira promovirati plan nakon što Netanyahu napusti funkciju, a američki zvaničnik je rekao za NBC da “Netanyahu neće biti tu zauvijek”.

Kako bi promovirali plan, predstavnici američke vlade sastali su se s elementima civilnog društva u Izraelu, a Blinken se sastao i s elementima izraelskog političkog sistema, uključujući ministre u ratnom kabinetu i opozicionog lidera Yaira Lapida, rekli su zvaničnici.

Dodali su da je Blinken svoju posjetu regionu započeo u arapskim zemljama, a ne u Izraelu, kako bi Netanyahuu iznio jedinstveni arapski prijedlog za dan nakon rata.

Visoki dužnosnici američke administracije dodali su da je Blinken izvijestio američkog predsjednika Joea Bidena o svojoj posjeti nakon povratka Washingtonu, te da Sjedinjene Države nastavljaju razgovarati o planu s arapskim zemljama. Međutim, rekli su da su Bidenove ambicije da preoblikuje Bliski istok ograničene na palestinsko pitanje i da će, prema jednom od njih, morati pričekati dok Netanyahu ne bude smijenjen.

Prema američkim zvaničnicima navedenim u izvještaju, Netanyahu je pristao na samo jedan zahtjev Amerikanaca – da se suzdrže od napada na Hezbolah.

U izvještaju se navodi da je napetost između američke administracije u Izraelu, te između Netanyahua i Bidena, evidentna u prekidu komunikacije između njih dvojice posljednjih sedmica. Posljednji put njih dvoje su razgovarali 23. decembra.

Američki izvori rekli su za NBC da je razgovor prekinut nakon što je Netanyahu odbio prebaciti sredstva za čišćenje Palestinskim vlastima.