Američka mreža NBC News rasvijetlila je ratni zločin koji je počinila izraelska okupacija u Pojasu Gaze, a to je ekshumacija grobova i krađa tijela mrtvih, od kojih je najnovija ekshumacija i uništavanje groblja Khan Yunis u južno od Stripa.

Američka mreža je objavila: Okupacione snage su nanijele veliku štetu groblju, navodno tražeći zatočenike koje je Hamas zarobio u svom napadu 7. oktobra 2023.

Prošle srijede osvanula je zora kada se ugledalo groblje, uništeno buldožerima izraelske vojske, koji su smrskali nadgrobne spomenike i ekshumirali grobove s ljudskim ostacima na nekim grobnim mjestima, prema video snimku koji je snimila ekipa NBC Newsa i intervjuima sa stanovnicima na mjestu događaja.

Dok se jutarnja svjetlost provlačila nad južnim područjem Khan Yunisa, stanovnici tog područja i raseljeni koji su se sklonili u blizini groblja, kako bi izbjegli intenzivan napad okupacione vojske tokom noći, vidjeli su prizor razaranja, koji jasno su se rastužili kada su ugledali staro groblje.

Mreža je citirala stanovnike koji su rekli: Izraelske snage izvršile su raciju na groblje i pronašle nepoznat broj tijela.

Masoud Al-Nafar je dodao američkoj mreži sa mjesta groblja: “Šta su im mrtvi uradili? To je neplodna zemlja – šta je u njoj? I šta su krivi mrtvi koji uzimaju njihova tijela?”

NBC News je objasnio da je izraelska vojska samo odgovorila na njen zahtjev za pojašnjenjem u vezi sa navodima da su njene snage buldožerom srušile groblje i odnijele tijela, tvrdeći da je posvećena pronalaženju svih zatočenih i vraćanju tijela koja se još drže u Gazi.

IDF je odbio zahtjev NBC Newsa za dalji komentar o tome da li je identifikovao nekog zatočenika nakon operacije na groblju ili je vršio slične pretrage na drugim grobljima tokom cijelog rata.

Ahmed Al-Shaer, terenski istraživač u oblasti ljudskih prava u Gazi koji radi za Euro-mediteransku opservatoriju za ljudska prava, organizaciju za ljudska prava registrovanu u Ženevi, rekao je da je dokumentirao štetu na groblju.

Dodao je: “Neke grobnice su ekshumirane i otvorene”, uključujući porodičnu parcelu, “i zid je uništen”, navodi mreža.

Zauzvrat, Rami Abdo, šef Euro-mediteranske opservatorije za ljudska prava, objasnio je za NBC News: “Vjerujemo da ovaj napad, s obzirom na prethodne napade na groblja, ukazuje na to da Izrael sistematski krši svetost mrtvih i njihovih grobova.”

“Dok obavještajni podaci mogu ukazivati na određena groblja i grobove, široko rasprostranjena uočena razaranja i iskopavanja izgledaju nasumično”, rekao je Abdo i pita se: Ako su ove akcije bile obavještajne, zašto je došlo do širokog razaranja na grobljima i zašto vojska nije objavila Izraelci, uprkos operacijama usmerenim na groblja u periodu od dva meseca?