Brigade Izz al-Din al-Qasam, vojno krilo pokreta Hamas, objavile su u subotu gubitak kontakta sa ćelijom odgovornom za četiri izraelska zatvorenika koji su bili zatočeni u Pojasu Gaze 2014. godine.

Ovo je došlo u video klipu koji su emitovale Brigade Al-Kasam, pod naslovom “Vrijeme ističe”, a pogledala Anadolu.

Al-Kasam je u videu rekao na arapskom i hebrejskom: “Prošlo je 10 godina. Sjećate li ih se?”

Zatim sam priložio slike četvorice zatvorenika koje je zatočio prije 10 godina, odnosno vojnika Orona Shaula i Hadara Goldina, koji su zarobljeni u ljetnom ratu 2014. godine, kako Izrael kaže da su ubijeni dok pokret čuva njihove posmrtne ostatke.

Preostala četvorica su izraelski civili Ibra Mengistu i Hisham al-Sayyid, koji su ušli u pojas Gaze pod misterioznim okolnostima u septembru i decembru 2014. godine.

Al-Qasam je dodao u video snimku: “Vlada (premijera Benjamina) Netanyahua je 2014. zanemarila vašu djecu i nije ih vratila. Nažalost… kontakt sa ćelijom je prekinut.”

Al-Kasam je poslao poruku porodicama izraelskih zatvorenika, rekavši: “U prošlosti, s vremena na vrijeme, Netanyahu i njegova vlada nisu bili zainteresirani za povratak vaše djece i dragih. Ne zaboravite… vrijeme prolazi i bledi.”

Od 16:55 (GMT), izraelske vlasti nisu dale komentar na video “Al-Qasam”.

U nedjelju je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani rekao da su pregovori o prekidu vatre u Gazi „u toku i da prolaze kroz izazove (…) i ubistvo visokog vođe palestinskog pokreta Hamas (Saleh Al-Arouri) moglo uticati na njih, ali mi nastavljamo razgovore.” “Sa svim stranama da se što prije postigne dogovor.”

Hamas povezuje pregovore o izraelskim zarobljenicima koje drži s “potpunim prekidom rata u Pojasu Gaze”, što Izrael odbija, koji je više puta rekao da “pokazuje razumijevanje za privremena humanitarna primirja”.

Egipat i Katar, zajedno sa Sjedinjenim Državama, sponzoriraju napore za postizanje drugog privremenog primirja u Gazi, jer je prvo primirje postignuto prošlog novembra i rezultiralo je oslobađanjem 105 zatočenika koje drži Hamas, uključujući 81 Izraelca, 23 državljana Tajlanda, jedan Filipinac i još 240. Palestinski zatvorenik.

Hamas je 7. oktobra 2023. izveo napad na naselja oko pojasa Gaze, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, oko 5.431 je ranjen, a najmanje 239 je zarobljeno.

Izrael procjenjuje da se u Pojasu Gaze još uvijek drži oko 137 talaca, prema identičnim medijskim izvještajima i izjavama izraelskih zvaničnika.