Istraga koju je sproveo američki list “The New York Times” otkrila je neke od razloga neuspjeha izraelske vojske da se suprotstavi operaciji “Al-Aqsa Flood”, koju je Hamas izveo 7. oktobra.

List je zaključio da izraelska vojska nije imala plan da se izbori s napadom Hamasa, te je bila zbunjena i pala u pogrešnu procjenu u prvim trenucima operacije.

New York Times je citirao jednog vojnog zvaničnika koji je rekao da zapovjednici izraelske vojske pokušavaju razumjeti izvještaje o napadu Hamasa, nakon što je oficir u diviziji Gaza, koja nadgleda vojne operacije duž granice, uputio hitan poziv dok je njegova baza bila napadnuta , a da ne mogu doći do njega. Opišite obim napada ili navedite više detalja.

Isti zvaničnik je dodao: “U 7:43 ujutro, odnosno više od sat vremena nakon što je napad počeo i hiljade Hamasovih boraca upali na granicu, izdate su prve instrukcije za raspoređivanje, a svim snagama za hitne slučajeve naređeno je da krenu prema jugu”, a da komandanti nemaju dovoljno informacija o razmerama napada.

List je potvrdio da je izraelska vojska stigla kasno i da nije uspjela u svojoj osnovnoj misiji zaštite Izraelaca, koji su pokušali da se suprotstave napadu vlastitim snagama.

Prema New York Timesu, izraelska vojska je patila od nedostatka osoblja i bila je toliko loše organizirana da su vojnici međusobno komunicirali u grupama na aplikaciji WhatsApp i drugim objavama na društvenim mrežama, dok je pilotima helikoptera bilo naređeno da pregledaju novinske izvještaje. i kanali “Telegram” za odabir ciljeva.

Vojnici i oficiri (bivši i sadašnji) priznali su za iste novine da „izraelska vojska nije ni imala plan da odgovori na rašireni i iznenadni napad“, pre nego što su dodali: „Ako je postojao takav plan, ostao je na polici negdje, a niko to nije trenirao niti pratio.” „Vojnici su to izmislili tog dana dok su bili u pokretu.”

Zauzvrat, general-major izraelskih rezervnih snaga i bivši šef Južne komande vojske, Yom Tov Samiya, rekao je: “U praksi, nije bilo ispravne pripreme odbrane, nije bilo obuke, nije bilo opremanja i izgradnje za takvu operaciju”, dok je brigadni general rezerve i bivši zamjenik komandanta divizije Gaze, Amir Avivi rekao da “nije postojao odbrambeni plan za iznenadni napad kakav smo vidjeli 7. oktobra”.

Također, izraelski rezervni vojnici nisu bili spremni da se brzo mobiliziraju i rasporede, navodi New York Times, koji je otkrio da su neki od njih već samoinicijativno krenuli na jug.

U tom kontekstu, američki list citirao je majora u rezervnim snagama po imenu David Ben Zion koji je rekao: „Rezervni vojnici nikada nisu bili obučeni da odgovore u bilo kojem trenutku na iznenadnu invaziju, nakon što je postojala pretpostavka da će izraelska obavještajna služba znati za bilo koju neizbježni napad unaprijed, što nam daje vremena da se pripremimo za raspoređivanje.

Prema pisanju New York Timesa, “Brigade Kasam” iskoristile su odloženi dolazak izraelske vojske u područje “Ovojnice Gaze” da ubiju određeni broj raspoređenih vojnika i dođu do blokova naselja. To je također doprinijelo uspjehu ” Qasam” u opsjedanju vojne baze na tom području i na taj način paraliziraju vojni odgovor.

Sa svoje strane, general Barak Hiram, koji je trebalo da preuzme komandu nad jednom vojnom divizijom duž granice Gaze, ispričao je kako je u ranim jutarnjim satima 7. oktobra otišao u područje “koverta Gaze” da prati napad, koji je u početku se mislilo da je „normalno“, govor. On je prijavio tekstualne poruke koje je dobio od vojnika u tom području u kojima su pozivali u pomoć, tražeći od njih da brzo intervenišu i spasu ih.

Pogrešna procena i spora reakcija

New York Times smatra da juriš izraelskih snaga u prvim trenucima da napadnu na ograničen i spor način, i oružjem poput pištolja i pušaka, ukazuje na nerazumijevanje komandanata prijetnje s kojom se suočavaju, jer je vojska i dalje vjerovala da Hamas bi u najboljem slučaju mogao probiti izraelsku ogradu na nekoliko mjesta, ali je zapravo uspio probiti više od 30 lokacija prije nego što je prodro u obližnja naselja.

Tako su elementi Al-Kasama navalili sa teškim automatskim puškama, raketnim bacačima granata i nagaznim minama i bili spremni da se bore nekoliko dana, dok vojnici nisu nosili ništa osim pištolja i pušaka, navodi New York Times.

Nakon što je slika postala jasnija, šef Agencije za unutrašnju sigurnost Shin Bet, Ronen Bar, izdao je rijetku naredbu u devet sati ujutro pozivajući sve svoje obučene pripadnike i one koji nose oružje da krenu na jug, iako je Shin Bet Bet nije aktivan u borbenim misijama poput vojske.

S tim u vezi, važno je napomenuti da je izraelska vojska ranije priznala da je dva dana prije napada prebacila dva bataljona komandosa iz južnih regija na Zapadnu obalu, ostavljajući tri pješadijska bataljona i jedan tenkovski bataljon duž granice s pojasom Gaze.

Pored slabosti fronta zbog prebacivanja vojnika, visoki vojni oficir je rekao da je oko polovina od oko 1.500 vojnika u tom području bila na odmoru 7. oktobra, što se poklopilo sa praznicima u Izraelu.

Što se tiče preostalih vojnika u regionu, kako navodi američki list, oni su se borili da sačuvaju svoje živote, a ne da zaštite stanovnike u naseljima ili vojnim bazama.

U tom kontekstu, The New York Times je objavio scene iz bitke kod Al-Aksa poplave 7. oktobra. Među tim scenama su bili vojnici u oklopnoj jedinici koji su bili primorani da se bore uz pješadijske jedinice nakon što su njihovi tenkovi napadnuti, uništeni i nestalo im je municije. U drugoj sceni, pripadnici Al-Kasama otvorili su vatru na izraelski helikopter, uzrokujući da se zapalio.

Na osnovu dokumenata do kojih je došao, The New York Times je ponovio da je Izrael prije mnogo godina saznao za postojanje plana za napad na naselje Reim, ali je to dočekano s prezirom kao nevjerovatnim.

List dodaje da čak i kada su izraelski obavještajni analitičari u maju podigli uzbunu zbog neobične Hamasove obuke, to nije uzeto u obzir i nisu preduzete nikakve mjere predostrožnosti, poput povećanja broja snaga na granici.