Izraelski okupacioni tenkovi 39. dana agresije pokušavaju dalje napredovati u grad Gazu, pod okriljem ratnih aviona i dronova CodeCopter koji pucaju na sve koji se kreću ulicama grada Gaze.
Kretanje izraelskih tenkova ograničeno je na blizinu bolnice Al-Shifa, dok nastavljaju da pokušavaju doći do trga Saraya.
Slike koje je distribuirao Al-Qasam gađajući vojno vozilo pokazuju da su tenkovi bili desetinama metara udaljeni od raskrsnice ulica Omar Al-Mukhtar i Al-Jalaa, u takozvanoj raskrsnici Al-Saraya.
Očevici su također rekli da su okupacioni tenkovi prešli ulicu Al-Nasr, zapadno od Gaze, i išli uz nju sa istoka, usred silovitih eksplozija.
Tenkovi su preuzeli kontrolu nad uskim pojasom koji se protezao sa zapada i dubinom od jedan i po kilometar od ulice Al-Rashid na jug, u blizini onog što je poznato kao morsko čvorište “Netzarim”. Prošli su kroz dio Tel Al – Naselje Hawa u blizini bolnice Al-Quds, stiže u Beit Lahia, zaobilazeći kamp Al-Shati i zaobilazeći ga iz pravca naselja Al-Nasr.
Izrael zadržava kontrolu nad linijom razdvajanja između grada Gaze i centralnog područja u ulici Karama, a da ne može prijeći ulicu Ten, u blizini koje se s vremena na vrijeme odvijaju nasilni sukobi.
Izrael je zatražio od stanovnika zapadne Gaze da napuste grad ili odu istočno od stadiona Yarmouk, dok je nastavio da opsjeda stotine Palestinaca u dijelovima četvrti Al-Rimal.
Borbe se i dalje vode u gradu Beit Hanoun u blizini kontrolnog punkta Erez, uprkos razaranju grada u prvim danima rata.

Pored nastavljenog lansiranja projektila prema Tel Avivu do sinoć, a da ih hiljade racija nije moglo zaustaviti ili ograničiti njihovu sposobnost da dođu do centra.
Okupaciona vojska je danas objavila da je u borbama u sjevernom pojasu Gaze ubijena dva svoja vojnika i ranjena još 4 vojnika, čime je broj poginulih tokom kopnene operacije porastao na 50, oko 350 ranjenih, a desetine uništenih vozila.