Suočeni s trenutnom Nakbom (katastrofom)  definiranom kao etničko čišćenje, ilegalna okupacija, otvoreni rasistički režim aparthejda i ubrzani genocid nad palestinskim narodom,  a koji velikim dijelom finansira američka administracija i omogućavaju zapadne sile, zastajemo na momente  dana 7. oktobra u znak priznanja i žalosti za patnjom i razornim gubitkom života naše braće i sestara u Gazi i svih žrtava rata i nasilja. Pozivamo na okončanje kontinuiranog ubijanja i uništavanja infrastrukture, domova i svih aspekata života   od strane države Izrael, koja se proširuje sve više na Zapadnu obalu (uključujući i Istočni Jerusalem) a sada i Liban, prijeteći rasplamsavanjem rata u cijeloj regiji.
Dok rastemo i osnažujemo se demonstracijama solidarnosti u gradovima širom svijeta – posebno hrabrošću i svjedočenjem saveznika na univerzitetskim kampusima, ogorčeni smo zbog ravnodušnosti Zapada prema međunarodnom pravu i konvencijama o ljudskim pravima osim ukolioko ne služe hegemonističkim ciljevima Imperije. Zbunjeni smo ravnodušnošću civilnog društva prema našoj nevolji. Ožalošćeni smo nedostatkom solidarnosti u tolikim dijelovima globalne crkve suočeni s genocidom koji je Međunarodni sud pravde proglasio istinitim.
Kairos Palestina već dugo upozorava na skoro izumiranje palestinskih kršćana u njihovoj domovini – u Gazi i širom Palestine. Dizali smo glas, pisali izjave, putovali smo po svijetu da podijelimo svoje svjedočenje. Šta još moramo učiniti da pobudimo vašu pažnju i akciju?!!
Ipak, ojađeni, zbunjeni, proganjani i oboreni, nastavljamo polagati svoje povjerenje u Isusa iz Nazareta koji je živio među ljudima koji su patili od brutalne imperijalne okupacije i koji se brinuo za marginalizirane i potlačene, a koji je utjelovio duh radikalne ljubavi i proročke pravde.
 Osnaženi od Njega i nadahnuti onima koji rade  sa nama, čeznemo za mirom. Kroz nenasilje nastavljamo da tražimo i insistiramo na postizanju naše slobode, naših ljudskih prava i našeg prava kao naroda na samoopredjeljenje. Trebamo Vašu pomoć.

“Pozivamo crkve da se dignu i zahtijevaju hitan i bezuvjetan prekid vatre kako bi se zaustavila humanitarna katastrofa i daljnji gubitak nevinih života i kako bi se olakšala isporuka pomoći za spašavanje života i siguran prolazak humanitarnog i medicinskog osoblja. Pozivamo zemlje i političke lidere širom svijeta da provode odluku Međunarodnog suda pravde kako bi se okončao izraelski aparthejd i nezakonita okupacija palestinske teritorije. Pozivamo Međunarodni krivični sud da pozove na odgovornost one koji su činili i čine ratne zločine. Pozivamo globalno civilno društvo da izvrši pritisak na Izrael da se pridržava međunarodnog prava navedenog u Ženevskim konvencijama, posebno Četvrtoj ženevskoj konvenciji koja se fokusira na zaštitu civila tokom sukoba i okupacije, te da prihvati nenasilnu strategiju bojkota, uskraćivanja podrške i sankcija protiv Izraela dok ne bude djelovao u skladu sa međunarodnim pravom i univerzalnim principima ljudskih prava.”

“Bože, uzdigni proroke i ljude dobre volje među svjetskim vođama, u našim crkvama i Izraelu,  one koji će vidjeti i onda učiniti ono što je ispravno i pravedno za palestinski narod koji se opirao ugnjetavanju već dugi niz decenija. Vratite našoj zemlji  svetost i  učinite je zemljom pravde i mira za sve njene stanovnike.”

Kairos Palestine je najopsežniji palestinski kršćanski ekumenski nenasilni pokret koji se utemeljio na dokumentu Kairos Palestine Moment of Truth, iz 2009. godine, a u kojem se potvrđuje da su palestinski kršćani dio palestinske nacije i pozivaju na mir kako bi se okončale sve patnje u Svetoj zemlji kroz pokušaj da se radi za pravdu, nadu i ljubav. Dokument je prihvaćen od kršćanske zajednice i potpisan od strane svih historijski priznatih palestinskih kršćanskih organizacija te podržan od strane poglavara crkava u Jerusalimu.

E-pošta: kairosni kairospalestine.ps

Web site: www.kairospalestine.pa

Preuzeto od: Munther Isaac