๐ˆ๐ง๐ข๐œ๐ข๐ฃ๐š๐ญ๐ข๐ฏ๐š ๐ณ๐š ๐ฌ๐ฅ๐จ๐›๐จ๐๐ง๐ฎ ๐๐š๐ฅ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข๐ง๐ฎ ๐ฉ๐จ๐ณ๐ข๐ฏ๐š na ๐ง๐จ๐ฏ๐จ ๐จ๐ค๐ฎ๐ฉ๐ฅ๐ฃ๐š๐ง๐ฃ๐ž koje ฤ‡e se odrลพati na Svjetski dan izbjeglica, ๐Ÿ๐ŸŽ. ๐ฅ๐ข๐ฉ๐ง๐ฃ๐š, ๐ฎ ๐Ÿ๐Ÿ– ๐ฌ๐š๐ญ๐ข ๐ง๐š ๐„๐ฎ๐ซ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ค๐จ๐ฆ ๐ญ๐ซ๐ ๐ฎ ๐ฎ ๐™๐š๐ ๐ซ๐ž๐›๐ฎ.
๐…๐จ๐ซ๐ฆ๐š๐ญ ๐จ๐ค๐ฎ๐ฉ๐ฅ๐ฃ๐š๐ง๐ฃ๐š ๐ฃ๐ž โ€œ๐๐ข๐ž-๐ข๐งโ€ odnosno protestna akcija u kojoj sudionici i sudionice leลพe na podu i tako predstavljaju ubijene u Gazi i odaju im poฤast. Dosad je ubijeno skoro 40.000 ljudi, meฤ‘u kojima je preko 15.000 djece.
๐Ÿ”ป๐Ÿ”ปย Graฤ‘ani i graฤ‘anke se pozivaju da doฤ‘u ๐จ๐๐ฃ๐ž๐ฏ๐ž๐ง๐ข ๐ฎ ๐œ๐ซ๐ฏ๐ž๐ง๐จ, simbolizirajuฤ‡i na taj naฤin krv koja je na rukama Europske unije i svih ฤlanica koje i dalje prodaju oruลพje Drลพavi Izrael i koje ne ลพele prekinute diplomatske i trgovinske odnose s njom. Meฤ‘u te drลพave spada i Republika Hrvatska. Prosvjed ฤ‡e imati komemorativan ton, no s konkretnim zahtjevima prema donositeljima odluka.
S tim u vezi, prosvjedom pozivamo europske vlade da svojim glasom u UN-u i Europskom vijeฤ‡u odmah zaustave genocid u Gazi i prekinu opskrbljivati Izrael oruลพjem i vojnom opremom. Hrvatska i ostale drลพave ฤlanice EU-a moraju konaฤno ispoลกtovati Konvenciju o spreฤavanju i kaลพnjavanju genocida i prestati biti supoฤiniteljice u genocidu. Bez obzira na novu Rezoluciju o prekidu vatre Vijeฤ‡a sigurnosti UN-a, izraelska vojska nastavlja ubijati ljude u Gazi.
Pozivamo Vijeฤ‡e Europske unije tj. Vijeฤ‡e ministara da donese sankcije protiv Drลพave Izrael, poput embarga na prodaju oruลพja. Dodatno, joลก je u oลพujku Meฤ‘unarodna federacija za ljudska prava i 195 organizacija civilnog druลกtva pozvalo donositelje odluka Europske unije da suspendiraju Sporazum o pridruลพivanju izmeฤ‘u EU i Izraela [https://tinyurl.com/bjfn4pcpย ]. Taj dokument ima za cilj osigurati pravni i institucionalni okvir za politiฤku i gospodarsku suradnju izmeฤ‘u EU-a i Izraela. Inicijativa pozdravlja i podrลพava ovaj zahtjev.
๐Ÿ• ย ๐๐จ๐ณ๐ข๐ฏ๐š๐ฆ๐จ ๐ฏ๐š๐ฌ ๐๐š ๐ง๐š ๐„๐ฎ๐ซ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ค๐ข ๐ญ๐ซ๐  doฤ‘ete ๐ฆ๐š๐ฅ๐จ ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฃ๐ž ๐Ÿ๐Ÿ– ๐ฌ๐š๐ญ๐ข kako bismo svi kolektivno zapoฤeli โ€œdie-inโ€. Ukoliko iz nekog razloga ne moลพete leลพati na podu, svejedno ste dobrodoลกle i dobrodoลกli na prosvjed te da sudjelujte na svoj naฤin. Najvaลพnija je prisutnost i poruka kako smo i dalje tu i da neฤ‡emo zaboraviti ljude u Gazi i cijeloj Palestini. Primirje je samo poฤetak; trajan mir i sloboda ljudi Palestine je krajnji cilj.
Prosvjed organiziramo simboliฤki na Svjetski dan izbjeglica. Prema UNRWA, u svijetu ima sedam milijuna palestinskih izbjeglica. Rezolucijom 194 im je potvrฤ‘eno pravo da se vrate u Palestinu i da dobiju nadoknadu za gubitak ili uniลกtavanje njihove imovine, ลกto Drลพava Izrael aktivno ignorira.