Američki list The Washington Post otkrio je detalje o obavještajnoj potpori koju Sjedinjene Američke Države pružaju izraelskoj okupacijskoj državi u njezinom ratu i kampanji genocida u Pojasu Gaze koja traje već deveti mjesec.

Prema novinama, američke obavještajne agencije pružile su neuobičajenu količinu podrške svojim izraelskim kolegama. Ova je pomoć nedavno pomogla da se lociraju četiri izraelska zatvorenika u izbjegličkom kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze, ali je također izazvala zabrinutost zbog korištenja osjetljivih informacija.

Novine su rekle: “Fatalna operacija spašavanja četiri zatvorenika koju su izvele izraelske vojne snage u Gazi prošle subote temeljila se na golemoj operaciji prikupljanja obavještajnih podataka u kojoj su Sjedinjene Države bile najvažniji partner Izraela.”

Dodala je da su od napada 7. listopada Sjedinjene Države intenzivirale svoje prikupljanje obavještajnih podataka o kretanju u Gazi, dijeleći iznimnu količinu snimaka dronova, satelitskih slika, presretnutih komunikacija i analizirajući podatke pomoću naprednog softvera, od kojih se neki pokreću umjetnim obavještajne službe, prema sadašnjim i bivšim Amerikancima i Izraelcima.

“Rezultat je partnerstvo u razmjeni obavještajnih podataka rijetke veličine, čak i za dvije zemlje koje su kroz povijest radile zajedno na područjima od zajedničkog interesa, uključujući sprječavanje Irana da napravi nuklearno oružje”, objasnila je.

U intervjuima su izraelski dužnosnici rekli da su zahvalni za američku pomoć, koja je u nekim slučajevima Izraelcima dala jedinstvene sposobnosti koje su im nedostajale prije iznenadnih prekograničnih napada 7. listopada.

No, također su se branili u pogledu svoje špijunske sposobnosti, inzistirajući na tome da im Sjedinjene Države uglavnom ne daju ništa što sami ne mogu dobiti.

Novine su izjavile da bi moglo biti teško pomiriti ovu poziciju s jasnim propustima izraelskih obavještajnih službi da otkriju i odgovore na znakove upozorenja Hamasovog planiranja.

Prema novinama, američko-izraelsko partnerstvo ponekad je napeto. Neki američki dužnosnici bili su frustrirani izraelskim zahtjevima za više obavještajnih podataka, za koje su rekli da su nezasitni i da se ponekad temelje na lažnim pretpostavkama da Sjedinjene Države možda skrivaju neke informacije.

U prošlomjesečnom brifingu s novinarima u Bijeloj kući, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je Washington “pružio sažeti niz sredstava, sposobnosti i stručnosti”.

U odgovoru na izvješće Washington Posta od 11. svibnja, Sullivan je rekao da obavještajna služba “nije vezana niti uvjetovana ničim drugim. Nije ograničena. Ništa ne skrivamo. Pružamo svu imovinu, sve alate, sve sposobnosti ,” rekao je Sullivan. .

Drugi dužnosnici, uključujući zakonodavce na Capitol Hillu, zabrinuti su da bi obavještajni podaci koje su pružile Sjedinjene Države mogli dospjeti u skladišta podataka koje koriste izraelske vojne snage za pokretanje zračnih napada ili drugih vojnih operacija, te da Washington nema učinkovita sredstva za praćenje kako Izrael koristi podatke “Za američke informacije.

Bidenova administracija spriječila je “Izrael” da koristi bilo kakve obavještajne informacije koje su dale Sjedinjene Države za ciljanje boraca otpora u vojnim operacijama.

Bidenova administracija odredila je da se obavještajni podaci koriste samo za utvrđivanje lokacije zatvorenika, od kojih osam ima američko državljanstvo, kao i višeg vodstva Hamasa. Potvrđeno je da su tri od osam američkih zarobljenika mrtvi, a njihova tijela ostaju u Gazi, prema izraelskim dužnosnicima.

Mijenjanje prioriteta

Novine su rekle da prije napada 7. listopada američke obavještajne službe nisu smatrale Hamas prioritetnom metom, prema sadašnjim i bivšim dužnosnicima. To se promijenilo gotovo odmah nakon napada pokreta koji su predstavljali najveći udarac okupatorskoj državi.

Članovi Združenog zapovjedništva za specijalne operacije američke vojske počeli su raditi zajedno s časnicima CIA-e u sjedištu agencije u Izraelu, prema američkim dužnosnicima.

Osoblje iz Obrambene obavještajne agencije počelo se sastajati sa svojim izraelskim kolegama “na dnevnoj bazi”, rekao je jedan američki dužnosnik. Agenti FBI-a rade i u Izraelu.

U prvim tjednima rata, izraelski dužnosnici odgovorni za lociranje zatvorenika u Pojasu Gaze zatražili su od Washingtona da im pomogne popuniti praznine u onome što su znali iz vlastitih izvora.

To je uključivalo određene informacije, kao i tehnike i stručnost za analizu velikih količina slika i preklapanje različitih slika kako bi se stvorile detaljnije slike, uključujući 3D, terena u Gazi.

Jedan viši izraelski dužnosnik, koji je odbio dati detalje, rekao je da su nam dali neke “sposobnosti koje nismo imali prije 7. listopada”. Ali drugi visoki izraelski dužnosnik primijetio je da je Washington dostavio vrlo detaljne satelitske slike koje Izrael nema.

Dostupne su oskudne informacije

Osim obavještajnih službi, američka potpora sastojala se od članova Združenog zapovjedništva za specijalne operacije, elitnih snaga za specijalne operacije s velikim iskustvom u operacijama spašavanja zatvorenika.

Američki dužnosnici rekli su da su članovi skupine radili u Izraelu, u partnerstvu s američkim obavještajcima, nedugo nakon početka rata.

Američki dužnosnici rekli su da su snage Združenog zapovjedništva za specijalne operacije u regiji spremne rasporediti se u Gazu kako bi oslobodile američke građane zatočene u Gazi.

“Ako bismo mogli jednostrano dobiti informacije na koje bismo mogli djelovati, i mislili smo da bismo zapravo mogli izvući žive Amerikance, ali zapravo je bilo vrlo malo informacija konkretno o američkim zarobljenicima”, rekao je jedan dužnosnik.

S druge strane, sadašnji i bivši izraelski dužnosnici rekli su da je nedostatak ljudskih obavještajnih informacija djelomično odgovoran za izraelski neuspjeh da vrati zarobljenike ili čak otkrije i razumije planiranje napada 7. listopada.

Američka upletenost u ciljanje civila

Zastupnik Jason Crow (D-Colo.), član obavještajnog odbora Predstavničkog doma, upitao je kako dužnosnici administracije mogu biti sigurni da Izrael ne koristi obavještajne podatke koje dobiva u sklopu svoje vojne kampanje koja je rezultirala desecima tisuća civilnih žrtava .

Crowe, vojni veteran, koautor je zakona donesenog prošle godine koji zahtijeva od direktora Nacionalne obavještajne službe da obavijesti Kongres ako obavještajni podaci koje su Sjedinjene Države dale drugoj zemlji rezultiraju civilnim žrtvama.

“Premijer [Benjamin] Netanyahu slijedi neuspješnu strategiju u Gazi,” rekao je Crowe u izjavi za novine, “Teške civilne žrtve, gladovanje i nedostatak koherentne strategije su vrlo zabrinjavajući.”

Nastavio je: “Nastavit ću provoditi snažan nadzor kako bih osigurao da je razmjena obavještajnih podataka u skladu s interesima Sjedinjenih Država.”