Općina danske prijestolnice Kopenhagena odlučila je povući ulaganja iz tvrtki povezanih s izraelskim naseljima na palestinskim zemljama.

Prema danskoj novinskoj agenciji Ritsau, nacrt odluke o smanjenju ulaganja povezanih s tvrtkama predstavljen je u Odjelu za financije općine Kopenhagen.

Nakon odluke, očekuje se da će općina smanjiti ulaganja tvrtki uključujući Airbnb, Expedia i Booking Holding.

Vrijedno je napomenuti da su te tvrtke navedene na popisu Visokog povjerenika za ljudska prava tvrtki povezanih s naseljima na palestinskim zemljama.

Prije nekoliko dana, gradonačelnica Kopenhagena Sophie Andersen rekla je: “Kao veliki investitor, mi imamo odgovornost za osiguranje ljudskih prava, stoga ne mislim da bismo trebali ulagati u tvrtke koje su povezane s ilegalnim naseljima”, i objasnila da je stvar u pitanju odnosi se na odgovorno i pošteno ulaganje.

Ulaganja grada Kopenhagena u tvrtke koje ulažu u Izraelu iznose oko 7 milijuna kruna (lokalna danska valuta), što odgovara otprilike milijunu eura.

Iako je iznos ograničen i nema značajan utjecaj na investicijski portfelj općine, gradonačelnica Kopenhagena vjeruje da će važnost tog čina i njegova simbolika biti jaki sami po sebi kako bi prenijeli poruku, kao što je rekla: “Moramo formirati popis tvrtki u koje grad ne bi trebao ulagati.”

Važno je napomenuti da je Danska svjedočila kontinuiranim prosvjedima u znak odbijanja nastavka izraelskog rata protiv Gaze, a pokret se proširio i na sveučilišta, gdje su studenti pozivali na prekid financijskih i institucionalnih odnosa s Izraelom.

Ranije je Sveučilište u Kopenhagenu najavilo da će prestati ulagati u tvrtke koje imaju komercijalne aktivnosti u naseljima na Zapadnoj obali.