“Izraelske” okupacijske snage su pod nazivom “naredbe o eksproprijaciji” zaplijenile 385 dunuma zemlje građana u Hebronu, na Zapadnoj obali.

Uprava za otpor zidinama i naseljima rekla je u priopćenju danas, u petak, da nalog za zapljenu ima za cilj stvoriti veliko proširenje “Ulice 60” kako bi se olakšalo kretanje doseljenika, što je dio koji počinje od Jabal Johara, južno od grada Hebrona, a to je mjesto na kojem su radovi započeli 1990. godine prema prethodnoj nabavi.

Dionica predviđena za proširenje proteže se od Khirbet Adissa, istočno od grada Hebrona, uz naselje “Kiryat Arba”, pa sve do zemljišta grada Halhul, na dionici koju je okupacija preuzela 1995. godine.

Čelnik Komisije za otpor zidu i naseljima, Muayyad Shaaban, rekao je da okupacijska država donosi zakone koji reguliraju i razvijaju infrastrukturu koji su bili na snazi prije okupacije za dobrobit doseljenika, ozbiljno kršeći međunarodne zakone koji kriminaliziraju sve oblike apartheida i otimanje zemlje za dobrobit doseljenika, jer krade palestinsku zemlju i predstavlja je kao infrastrukturu za osnaživanje doseljenika.

Shaaban je izjavio da “ono što se izvana čini kao razvoj infrastrukture i cesta, prema tvrdnji okupacije, nije ništa drugo nego okupacijsko sredstvo da se podijeli palestinska geografija, uguši palestinska prisutnost i spriječi komunikacija između sela i gradova u cijelom mjesta palestinske prisutnosti.”