Britanske istraživačke novine izvijestile su u subotu navečer da su britanske zračne snage izvele 50 izviđačkih letova iznad neba Pojasa Gaze kako bi Izraelu dostavile obavještajne podatke.

Deklasificirane britanske novine, koje provode istraživanja o radu vojnih i obavještajnih institucija, dodale su da su britanski zrakoplovi poletjeli iz britanske zračne baze Akrotiri, južno od administracije ciparskih Grka, te da su od početka izveli 50 izviđačkih letova nad nebom Gaze. prosinca Prošlost, po stopi od jednog naleta dnevno, za pružanje obavještajnih podataka Izraelu.

Britanske novine su izvijestile da je britanska vojska koristila zrakoplove Shadow R1 u svojim zračnim naletima, koji se koriste u poljima izviđanja i nadzora.

Objasnila je da su prvi britanski zračni naleti nad Gazom započeli 3. prosinca, a 3. siječnja izveli su 3 naleta, od kojih je svaki trajao 6 sati.

Britansko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju od 3. prosinca da će se izvidnički letovi provoditi iznad Gaze “kako bi se Izraelu pružile obavještajne informacije s ciljem potpore procesu spašavanja zatvorenika u Gazi”.

Važno je napomenuti da su novine “Declassified UK” izvijestile 26. studenog da su američki i britanski vojni zrakoplovi poletjeli iz baze Akrotiri na južnom Cipru kako bi pomogli Izraelu, te da su između Akrotirija i Tel Aviva obavljena 33 vojna leta, uključujući teretni avioni C-17A od 13. do 26. listopada.