Palestinsko ministarstvo obrazovanja saopćilo je da je od početka izraelske agresije 7. oktobra na pojas Gaze i Zapadnu obalu stradalo 4.156 učenika, a povrijeđeno 7.818.

Prosveta je u današnjem saopćenju u utorak objasnila da je broj učenika koji su stradali u Pojasu Gaze od početka agresije dostigao više od 4.119 mučenika i 7.536 ranjenih, dok je na Zapadnoj obali stradalo 37 učenika, a 282 su ranjena. , pored 85 hapšenja.

U njemu se navodi da je 221 nastavnik i administrator poginuo, a 703 povrijeđena u Pojasu Gaze, pet ih je povrijeđeno, a više od 71 uhapšeno na Zapadnoj obali.

Istakla je da je u Pojasu Gaze bombardovano i vandalizirano 278 državnih škola i 65 povezanih s Agencijom Ujedinjenih nacija za pomoć i rad izbjeglicama (UNRWA), što je dovelo do toga da su 83 škole teško oštećene i 7 potpuno uništene, a 38 škola u Zapadna obala je napadnuta i vandalizovana.

Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je da je izraelsko gađanje škola pogodilo 90% državnih školskih i obrazovnih zgrada, koje su bile izložene direktnim i indirektnim oštećenjima, uz 29% školskih zgrada koje nisu mogle biti u funkciji zbog potpunog rušenja ili teškog rušenja. oštećene, te da su 133 državne škole korištene kao skloništa u Pojasu Gaze.